Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Мењање ових дневних навика је спас за крвне судове: Лекар специјалиста упозорава

Доцент доктор Милош Стојановић са Клинике за ендокринологију Клиничког Центра Србије одговара на питање због чега се атеросклероза јавља и да ли постоје фактори ризика на које можемо и морамо утицати

1649163980_profimedia-0207001589.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Каже се да је човек стар, онолико колико су му крвни судови стари. Атеросклероза је хронична болест која брзо напредује, и чији развој почиње од самог рођења. Основни процес атеросклерозе је таложење масноћа у зиду крвног суда, што доводи до поступног сужења и отежаног протока крви кроз ткива.

Оштећење зидова крвних судова покреће читав низ реакција које доводе до атеросклерозе. Фактори који доводе до оштећења зидова крвних судова су прекомерна телесна маса, повишени ЛДЛ холестерол, смањени ХДЛ холестерол, пушење, повишен крвни притисак, шећерна болест, старост, породична предиспозиција за болести срца и крвних судова, неке форме карцинома, синдром полицистичних јајника, поремећај ритма активности и сна… Зачепљење артерија срца настаје накупљањем различитих материја на зиду артерије, које образују атеросклеротски плак. Последица је пуцање плака, што доводи до стварања тромба и зачепљења крвних судова.

Доц. др Милош Стојановић

Постоје фактори ризика на које се не може утицати, као што су пол, старост, наслеђе, али и они на које се може утицати, а то су физичка неактивност, пушење, висок крвни притисак, гојазност, висок ЛДЛ-холестерол, низак ХДЛ-холестерол.

Пушење значајно доприноси развоју атеросклерозе. Цигарете садрже велики број хемијских једињења која изазивају оксидативни стрес и оштећују ћелије. Повећавају ниво ЛДЛ холестерола. Гојазност је сложено обољење које настаје као последица дуготрајног прекомерног уноса хране. Масно ткиво представља једну од највећих жлезда са лучењем, која доводи до стварања масних наслага у зидовима артерија, и самим тим њиховог оштећења.

Атеросклероза (болест артерија) се тешко открива на почетку. Када се појаве симптоми као што су замарање, малаксалост и бол при напору, оштећене крвних судова је већ значајно. Најчешће су оштећене артерије срца, мозга и врата. Тако долази до инфаркта срца, али и инфаркта мозга или народним језиком речено - шлога.

Саветује се правилна исхрана, умерена физичка активност, смањење стресних ситуација и престанак пушења. Промена ових животних навика успорава атеросклерозу. Студије показују да природним путем можемо смањити факторе ризика као што су повишен холестерол, калцификација и смањена еластичност артерија, наводи Доц др Стојановић.

Помоћ из природе

Јапански истраживач, Акире Ендо, је из црвеног пиринча изоловао супстанцу која смањује стварање холестерола, и назвао је Монаколин К. Моноколин К је као екстракт црвеног пиринча, коришћен још у време Минг династије 1368-1644 пре н.е.

Монаколин К блокира стварање холестерола у јетри. Садржи фитостероле који смањују прелазак холестерола из хране у крв, као и изофлавоноиде који снижавају ниво масноћа у организму.

Многе клиничке студије рађене широм света су доказале да унос монаколина К доводи до снижења нивоа ЛДЛ-холестерола, укупног холестерола и триглицерида у крви. Црвени пиринач не утиче негативно на јетру, бубреге и мишиће, па се може користити и код пацијената који не могу користити статине. Европска агенција за безбедност хране (ЕФСА) налази да се свакодневним узимањем 10 мг монаколина К из црвеног пиринча доприноси одржавању нормалног нивоа холестерола.

Фото: промо

Једна од највећих студија (Ротердамска студија) је доказала да се употребом витамина К2 може смањити артеријска калцификација (закречавање артерија), смртност од болести срца и крвних судова, као и укупна смртност од свих болести. Витамин К2 побољшава и еластичност крвних судова и тиме смањује ризик за настанак срчаног и можданог удара, каже др Стојановић.

Жене у менопаузи, које су нарочито склоне болестима крвних судова, употребом витамина К2 побољшавају проток крви и еластичност крвних судова. Витамин К2 има посебно место код пацијената са смањеном бубрежном функцијом. Код ових пацијената имамо чешћу појаву калцификација коронарних артерија. Она се виђа код 40% пацијената са хроничном бубрежном дисфункцијом и 83% пацијената на хемодијализи. Исхрана са мањим уносом витамина К2 доводи до промена на крвним судовима, а надокнада витамина К2 доводи до заштите крвних судова.

Пацијентима који желе да снизе повишен ниво масноћа, укупног и ЛДЛ холесторола, као и да смање ризик од атеросклерозе препоручујем природне производе који комбинују ова два важна сајстојка – монаколин К и К2МК7.

Монаколин К из црвеног пиринча доприноси одржавању нормалног нивоа холестерола. Европска агенција за безбедност хране одобрила је Монаколин К као састојак који може помоћи у одржавању нормалног нивоа укупног и ЛДЛ холестерола.

Витамин К2-МК7 доприноси смањењу артеријске калцификације и повећању еластичности калцификованих крвних судова, те на тај начин може помоћи при смањењу настанка срчаног и можданог удара, истиче Доц др Стојановић.

АРТЕРОпротецт Форте је природни препарат, који својим специфичним саставом може помоћи у регулацији нивоа холестерола и одржавању елстичности крвних судова. Само једна капсула овог производа на дан обезбеђује 10 мг Монаколина К и 45 мцг витамина К2-МК7. Додатно састојци препарата АРТЕРОпротецт® Форте доприносе формирању колагена потребног за нормалну функцију крвних судова, и помажу да се спрече оштећења крвних судова и повећа њихова еластичност.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas