Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Припремите башту за пролеће: 6 савета за уређење - ево од чега треба почети

Долазак пролећа доноси нову прилику за освежавање и унапређење ваше баште.

1709978090_shutterstock_1464836393.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

У овом периоду, природа се буди, а биљке почињу да цветају, пружајући нам инспирацију за стварање предивног спољашњег простора. Кроз пролећно уређење баште, имамо шансу да обновимо и оплеменимо свој екстеријер на природан и хармоничан начин.

Уређење баште у сезони пролећа може бити диван пројекат који ће вам омогућити да уживате у свежем ваздуху и лепоти природе. Сазнајте како да искористите енергију пролећа за стварање баште из снова уз неколико корисних савета и идеја које ће вам помоћи да ваш простор заблиста у пуном сјају.

ЧИШЋЕЊЕ И ПРИПРЕМА

Прво што треба урадити је темељно очистити башту од лишћа, отпалог биљног материјала и других нечистоћа које су се накупиле током зиме. Ово ће омогућити бољу циркулацију ваздуха и спречити ширење болести. Такође, проверите стање алата и опреме за башту и обавите евентуалне поправке или набавку нових.

ПРИПРЕМА ЗЕМЉЕ

Обрадите земљу у башти, додајте компост како бисте побољшали њен квалитет и додали хранљиве материје биљкама. Пролеће је идеално време за садњу новог биља, па размотрите које врсте цвећа, поврћа или зачинског биља бисте желели да узгајате.

ПЛАНИРАЊЕ ДИЗАЈНА

Размислите о распореду биљака и декоративних елемената у башти. Можда желите да креирате различите зоне за одмор, забаву или гајење биљака. Такође, размотрите како да искористите вертикални простор, попут зидова или ограде, за садњу пењачица или висећих баштенских елемената.

ИЗБОР БИЉАКА

Одаберите биљке које ће се добро уклопити у вашу башту и одговарати климатским условима вашег подручја. Размислите о комбинацији сезонског цвећа, трајница, украсног грмља и дрвећа како бисте постигли разноврсност и дуготрајан естетски ефекат.

ДОДАВАЊЕ ДЕКОРАТИВНИХ ЕЛЕМЕНАТА

Украсни елементи попут стаза, камења, фонтана или скулптура могу додати визуелни интерес и карактер вашој башти. Размислите о томе како да их интегришете у дизајн тако да доприносе хармонији и лепоти простора.

ОДРЖАВАЊЕ И ЗАЛИВАЊЕ

Редовно одржавање ваше баште кључно је за њен успех и лепоту. Редовно заливање биљака, уклањање корова и осигуравање адекватне исхране биљака ће допринети здравом расту и бујном цветању.

(Женски магазин)

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas