Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

РАЈСКА МЕСТА У СРБИЈИ: Уживајте у нетакнутој природи

Ово је начин да бар на кратко побегнете из града.

1706259734_b4ccdaecd6087adbdf197912ad63fe2e.jpg
Фото: Новости архива
Oglas

Пошто је модерном човеку тешко да нађе дословно тај чистац и изолује своје биће, да се сједини с природом и ослушне како му куцка срце, можда је ово решење – Планинска колиба Превија на питомом Златибору, у насељу Водице.

Превија се налази на 1.177 метара надморске висине, окружена је нетакнутом природом, а дрвена кућа има велику намештену терасу са које пуца поглед на планине и језеро. Центар Златибора удаљен је 15 км, а није лоше знати да је најближе скијалиште удаљено 10 км,
Кад закорачите на Превију, нећете видети ни бетон, ни електронску браву, ништа сиво. Сачекаће вас топли осмех и добродошлица домаћина, који ће вам открити шта све крије дрвена колибица ушушкана између миришљавих борова. И врло брзо ћете се осећати као код куће, а у идиличној колиби о каквој сте сигурно одувек маштали.

А осим што одише миром, кућица има дневни боравак с камином и ТВ равног екрана, уколико баш хоћете да погледате неки програм или филм за опуштање, има и опремљену кухињу с трпезаријом и купатилом са туш-кабином. Има и интернет, креветац за бебе, паркинг….
Најважније је да Превија крије мир и тишину које бисте можда могли да пресечете порцијом адреналина, будући да се курс параглајдинга може организовати на лицу места, као и јахање коња.
А ту су бројне могућности за бициклизам или пак пливање у језеру, које је на километар од колибе.
Најближа продавница, ресторан локалне кухиње и аутобуско стајалиште удаљени су четири километра, можете организовати доставу хране из ресторана, а бесплатан превоз до аутобусне станице могућ је на захтев.

Етно-домаћинство Велики Грабовски

Етно-домаћинство Велики Грабовски налази се у селу Граб у Драгачеву, где га су га Љија и Зоран Јовичић основали 2005. крчећи на Јелици своју шуму. Велики Грабовски је на 620 метара надморске висине, тачно на оном месту одакле се поглед пружа на целу Гучу. Бројни посетиоци тај поглед прогласили су нечим највреднијим што се може наћи на Грабу и назвали га „поглед вредан милион долара“. Овај комплекс растао је годинама, а сада већ може да прими 30 гостију на бази пуног пансиона. Осим главне кафане у којој се можете окрепити, попити кафу или домаћи сок или просто сести и уживати у призору и музици, Велики Грабовски има шест вајата-кућица, у којима се можете и одморити и преноћити.

Бежећи од аутоматизоване свакодневице, домаћини Великог Грабовског теже да створе оазу у којој ће сваки путник намерник наћи своје место за релаксацију.
И да, тамо нема телефона ни интернета.

Перков салаш на Фрушкој гори

Надимак једног од предака породице Иванић постао је назив за Перков салаш, који се налази се на јужним падинама Фрушке горе. Велика збирка старина од којих су јармови, таљиге, плугови као и разбоји за ткање дрвени кревети и мадраци, огледала и ручно рађена постељина стара око два века дају посебну лепоту овом салашу. Све ове експонате употпуњује љубазност и срдачност домаћина.

Одличан положај салаша, пејзаж и чист ваздух просто маме посетиоце. Перков салаш покренуо је развој сеоског туризма у општини Ириг, а од велике важности је и његова улога у очувању културне баштине ових простора.
Иначе, у овој општини налази се осам фрушкогорских манастира.
Већину људи овде привлачи одлична домаћа сремачка кухиња, на јеловнику су најчешће пилећи или јунећи паприкаш с домаћим мешаним резанцима, парадајз чорба с тиквицама, супа, штрудла с маком или орасима, домаћа ракија, вино и природни сокови. А од слаткиша ту су старински колачи и слатке пите, али и пекмез од шљива, дрењина или шипака, слатко од лубенице, купина, шумских јагода. Уместо индустријских ликера, точе се ракија вишњевача и ораховача.

Само један од коментара задовољних посетилаца гласи: „Амбијент, природа, љубазност домаћина, историја, традиција, укусна домаћа храна, органско гајено воће, поврће и остала божанствена храна, једноставност, удобност… све то стаје у само две речи Перков салаш.“
Важна напомена је да веће групе треба обавезно најавити, а да је понедељак нерадан дан.

Бунгалови на Дрини

Мало је у нашој земљи места као што је Перућац. Тамо су Бог и природа на мало простора подарили народу прегршт лепоте и уживања за сва чула. Ако осетите потребу за исконским чарима природе, онда ћете засигурно доћи и поклонити своје срце и душу овим пределима.

Излетиште Грза

Као посебно атрактивно излетиште у општини Параћин истиче се Грза, где се налази и истоимена планинска река. Грза је на 17. километру пута Параћин–Зајечар, налази се на 400 метара надморске висине, ушушкана у подножју Кучајских планина, а препознатљива је по изузетној дивљој природи, чистом ваздуху, разноврсном биљном и животињском свету.

Река Грза извире на 480 метара надморске висине, а у близини врела је и Планинарски дом Ђорђе Живковић намењен планинарима, студентима, спортистима и излетницима. На уласку у Грзу је угоститељски објекат Колиба. У близини су спортски терени за припреме кошаркаша, одбојкаша, рукометаша, фудбалера или пак за пасиониране рекреативце у природи. А они који воле да пешаче по природи и слушају тишину и птице у хору тамо једноставно морају да оду.
Два језера на Грзи – Горње и Доње – посебно су атрактивна за спортске риболовце јер су богата калифорнијском и поточном пастрмком.
И да, сигнал за интернет тамо не допире, а онај за телефон може да се улови само на одређеним местима која знају локалци.

Крупајско врело

Хомољски крај познат је као велика еколошка оаза, а Крупајско врело представља једну од природних реткости и обележја овог краја. Својом јединственом лепотом, ово извориште, које на површини ствара крашко језеро, неодољиво мами у царство шума, вода и чистог планинског ваздуха. Лековите воде термалног извора, које се мешају са хладном изворском водом Крупајског врела, употпуњују слику овог бајковитог предела.

Крупајско врело се налази у источној Србији, у западном подножју планине Бељанице, са десне стране Крупајске реке, између села Милановац и Крупаја, на око 35 километара од Жагубице. Приступачно је асфалтним путем који повезује Крепољин и Деспотовац.
Ако се упутите тамо, наћи ћете удобан смештај и специјалитете домаће кухиње овог краја – хомољско јагње, хомољски сир и качамак.

Планински дом Шум на Старој планини

Има места која једноставно морате посетити да бисте поверовали да постоје. Могу и приче дочарати делић атмосфере, али оне за доживљај бајке нису довољне. Једно од таквих места је Стара планина, односно Планински дом Шум на тој планини.

Борско језеро

У подножју Црног врха, на 17 километара од Бора, планински водотокови заробљени су педесетих година 20. века браном, а природа је ту људску одлуку прихватила као своју. Тако је настало Борско језеро. На надморској висини од 438 метара, глатка површина језерске воде од 30 хектара, огледало је сликовитој и раскошној лепоти околних предела.

Кристално чиста језерска вода у летњим месецима добија тамнозелену боју, а њена површина досеже температуру од 25 степени, што је чини изузетно пријатном за купање. Ситно разуђена и сликовита обала и приобаље са уређеним плажама, рекреативним и стазама за шетњу, спортским теренима и другим садржајима поред одмора омогућавају спортске, рекреативне, излетишне и културне активности, и тако чине Борско језеро једним од најпривлачнијих туристичких места у овом делу Србије.
А можете на излет до Бора, Брестовачке бање, Лазаревог канјона и пећине, Феликс Ромулијане, Ртња, Дубашнице, Црног врха, врела Млаве, манастира Горњак… Идеално је место за риболов јер чисте планинске воде које се уливају у језеро и редовна годишња порибљавања чине га погодним стаништем великог броја рибљих врста, попут шарана, деверике, сома, смуђа, свих врста беле рибе.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas