Oglas
· · Komentari: 0

SAVET ISKUSNIH BAŠTOVANA: Oporavite ruže posle obilnih padavina

Potrebna vam je samo jedna sitnica

1695570648_shutterstock_1779737318.jpg
Foto: Shutterstok
Oglas

Period obilnih kiša doneo je velike probleme baštovanima, a naročito pate vlasnici ruža. NJihove ljubimice teško podnose obilnu vlagu, a podložnije su i napadu gljivica i raznih štetočina, pa im je potrebna zaštita.

Da bi se što pre oporavile, savetuje se da ih redovno prskate fungicidom, a cvetanje se popravlja pomoću jačeg prihranjivanja.

Nije neophodno da kupujete skupa sredstva za đubrenje, već se potrudite da sakupljate vredne sastojke koji su vam već na raspolaganju.

U tu svrhu iskoristite kore banana kojih uvek ima, naročito u sezoni torti i sladoleda od ovog voća. Kora je puna kalijuma koji je pravo blago za svo cveće, a naročito za ruže.

Uz njega, u kori banana ima i fosfora, kalcijuma, magnezijuma i sumpora, koji su svi redom blagotvorni sastojci za biljke. Nije vam neophodna neka naročita priprema.

Naseckajte kore banana, a zemlju oko banana malo raskopajte. Vratite zemlju i, po potrebi, dodajte malo malča. Čim kora počne da truli, ruže će početi da dobijaju potrebne nutritivne sastojke.

Ovaj savet se može primeniti i u nezi klematisa, kao i za hortenzije. Baštovani prave i tečno đubrivo tako što u posudu dodate kore banana i nalijete vodu. Sačekajte desetak dana, pa vodom u kojoj su odstojale kore zalijte ruže. Možete dodavati vodu i kore sve dok ne primetite da su one potpuno promenile boju. Tada ih možete zakopati bilo gde u bašti ili sipati u komposter.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas