· · Коментари: 0
ПРИРОДА

Стиже ПРОЛЕЋЕ! Ево које послове морате обавити у башти, а које никако не смете

Припремите свој травњак и биљке на време за лепе дане који стижу.

1646864025_lawn-mower-g8c6b718b3_640.jpg
Фото: Пиxабаy

Прва половина пролећа идеалан је тренутак да поченете са припремама своје баште ла толије дане који стижу. Стручњаци кажу да је травњак управо прво на шта треба да обратимо пажњу, а потом и вишегодишње биљке и цветнице.

Прочитајте још: Фаталан, шармантан и невероватно паметан: Да ли знате ко је био први БЕОГРАДСКИ ПЛЕЈБОЈ - Завео је три најлепше Југословенке, па им сломио срце

Сакупљање лишћа и грабуљање је прва ствар коју терба да урадите за будући леп изглед вашег травњака. Уколико сте на терену које има лошију дренажу пожељно је прећи аератором. Након тога направити мешавину компоста и ситног песка, и разбацати га.уређење двориста

Прочитајте још: Где би требало да поставимо полицу са књигама према ФЕНГ СХУИ правлима? Ево шта доноси негативну енергију

Уколико је травњак оштећен и уочите да му је потребно обнављање, пролеће је прави тренутак за то. Подсејите ваш травњак, и додајте одговарајуће ђубриво. За заснивање новог травњака, пролеће је идеално време, можете користити методе бусеновања или сејања.

Третман ружа

Уколико вам је јесењи период измакао, пролеће је иделано време за садњу ружа. А као мера одржавања, у пролеће је потребно орезати старе и дотрајале руже, обновити саднице новим, уклонити земљу коју сте нанели за заштиту преко зиме и додати слој прегорелог стајњака.

Прочитајте још: Мистерија Стоунхенџа је КОНАЧНО РЕШЕНА - стручњаци успели да открију чему је служио (ФОТО)

Садња биљака

Прва половина пролећа је иделано време за садњу жбуња, дрвећа, пењачица као и живих ограда. Уколико на свом поседу већ имате жбунасто биље и живу ограду, проредите и орежите их, како би биљке имале простора да ојачају и правилно се развију. Наравно прихрањивање одговарајућим вештачки ђубривом или стајњаком је пожељно, нарочито ако је земљиште лошијег квалитета.

Прочитајте још: КАКО СЕ ПИШЕ: Многи не знају да ли је правилно "КРАЦИ" или "КРАКОВИ"

Пузавице и слично растиње је потребно обновити уколико је зима оставила последице. Цветнице са једногодишњим трајањем се у овом периоду стављају у претходно припремљене леје, касније им се додају врсте орпорније на временске утицаје. Такође оплевите коров у лејама где се налазило зимско цвеће. У рано пролеће се радовни на трајницама своде на дељење корена прераслих биљака, и поткресивање трајница са дрвенастим стаблом. У периоду раног пролећа се јављају цветови првих луковица, када приметите да ваше биљке добијају нове листове, пожељно их је прихранити одговарајућим ђубривом за цвеће.
По завршетку пролећних мразева можете засадити летње луковице.

БОНУС ВИДЕО:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.