Oglas
· · Komentari: 0
PRIRODA

Stiže PROLEĆE! Evo koje poslove morate obaviti u bašti, a koje nikako ne smete

Pripremite svoj travnjak i biljke na vreme za lepe dane koji stižu.

1646864025_lawn-mower-g8c6b718b3_640.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Prva polovina proleća idealan je trenutak da počenete sa pripremama svoje bašte la tolije dane koji stižu. Stručnjaci kažu da je travnjak upravo prvo na šta treba da obratimo pažnju, a potom i višegodišnje biljke i cvetnice.

Pročitajte još: Fatalan, šarmantan i neverovatno pametan: Da li znate ko je bio prvi BEOGRADSKI PLEJBOJ - Zaveo je tri najlepše Jugoslovenke, pa im slomio srce

Sakupljanje lišća i grabuljanje je prva stvar koju terba da uradite za budući lep izgled vašeg travnjaka. Ukoliko ste na terenu koje ima lošiju drenažu poželjno je preći aeratorom. Nakon toga napraviti mešavinu komposta i sitnog peska, i razbacati ga.uređenje dvorista

Pročitajte još: Gde bi trebalo da postavimo policu sa knjigama prema FENG SHUI pravlima? Evo šta donosi negativnu energiju

Ukoliko je travnjak oštećen i uočite da mu je potrebno obnavljanje, proleće je pravi trenutak za to. Podsejite vaš travnjak, i dodajte odgovarajuće đubrivo. Za zasnivanje novog travnjaka, proleće je idealno vreme, možete koristiti metode busenovanja ili sejanja.

Tretman ruža

Ukoliko vam je jesenji period izmakao, proleće je idelano vreme za sadnju ruža. A kao mera održavanja, u proleće je potrebno orezati stare i dotrajale ruže, obnoviti sadnice novim, ukloniti zemlju koju ste naneli za zaštitu preko zime i dodati sloj pregorelog stajnjaka.

Pročitajte još: Misterija Stounhendža je KONAČNO REŠENA - stručnjaci uspeli da otkriju čemu je služio (FOTO)

Sadnja biljaka

Prva polovina proleća je idelano vreme za sadnju žbunja, drveća, penjačica kao i živih ograda. Ukoliko na svom posedu već imate žbunasto bilje i živu ogradu, proredite i orežite ih, kako bi biljke imale prostora da ojačaju i pravilno se razviju. Naravno prihranjivanje odgovarajućim veštački đubrivom ili stajnjakom je poželjno, naročito ako je zemljište lošijeg kvaliteta.

Pročitajte još: KAKO SE PIŠE: Mnogi ne znaju da li je pravilno "KRACI" ili "KRAKOVI"

Puzavice i slično rastinje je potrebno obnoviti ukoliko je zima ostavila posledice. Cvetnice sa jednogodišnjim trajanjem se u ovom periodu stavljaju u prethodno pripremljene leje, kasnije im se dodaju vrste orpornije na vremenske uticaje. Takođe oplevite korov u lejama gde se nalazilo zimsko cveće. U rano proleće se radovni na trajnicama svode na deljenje korena preraslih biljaka, i potkresivanje trajnica sa drvenastim stablom. U periodu ranog proleća se javljaju cvetovi prvih lukovica, kada primetite da vaše biljke dobijaju nove listove, poželjno ih je prihraniti odgovarajućim đubrivom za cveće.
Po završetku prolećnih mrazeva možete zasaditi letnje lukovice.

BONUS VIDEO:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas