Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
башта

Три биљке које садимо на јесен: Цветаће све до зиме

Како ваши балкони, терасе, баште и дворишта не би ођедном остали без боја и мириса, припремите се за садњу јесењих биљака које ће доћи на место оних чије време сада пролази.

1631439122_Depositphotos_53644791_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Најпаметнијеје  комбиновати јесење, летње и пролећне саднице, тако да се врсте и периоди светања само смењују, а баште, терасе и балкони увек буду занимљиви, раскошни и шарени. Ако сте заљубљеник у вртларство и цвеће, вероватно желите да цвета што дуже, а да бисте у томе успели кључно је да знате редослед садње.

У том случају ћете увек имати бар једну врсту која света, а у току целе сезоне од пролећа до касне јесени. Већина трајница које се купују код расадника расте у малим саксијама тзв. контејнерима. Захваљујући томе могу да се саде у било које доба године, осим када је тло смрзнуто.

Прочитајте још: Права биљка за јесен: Како се гаји ДАН И НОЋ?

Које врсте су идеалне за садњу на јесен?

За почетак, нека то буду познате цветне врсте, лажни сунцокрет (хелиопсис) и звездан (астер). Њихове раскошне боје улепшаће свако двориште, улазни простор или балкон и учиниће их далеко атрактивнијим.

Звездан, љубичасти краљ

Јастучасти звездан се може пронаћи у неколико боја, ружичастој, љубичастој, белој и тамно црвеној. Може да порасте и до пола метра, али га можете засадити и у саксији или жардињери која ће ограничити његов раст. Овај цвет није захтеван и нећете се много намучити око неге. Осигурајте му место где ће сунце допирати до њега и редовни прехрану. Звездан воли умерено влажно тло, али и редовно заливање и у том случају ће цветати до касне јесени.

Лажни сунцокрет, раскошни жути цвет

Лажни сунцокрет је свет интезивно жутих цветова и можда порасте и преко једног метра, уколико га садите у жбуну. Није претерано захтеван за негу, а најбоље успева на сунчаним местима и у влажном тлу, као и звездан. Редовно и обилно га заливајте и прехрањујте.

Бугенвилија, импозантна пузавица

Сада је идеалан тренутак и за садњу бугенвилије. То је крупна, висока пузавица која може да порасте и више од десет метара у висину и да садржи велику количину лишћа и цветова. Како би поднела сав тај терет, њено дебло мора да буде снажно и широко и управо зато не би требало да се сади непоседно уз зид куће, већ на удаљености од најмање 30 центиметара.

Једнаку пажњу треба посветити и на којој дубини се сади. Ова врста, за разлику од већине других трајница, мора да се сади дубље него што је расла у посудици за узгајање. На тај начин биљка има веће шансе да преживи хладне ветрове и ниске температуре који су и најчешћи узрок пропадања бугенвилије.

Прочитајте још: ВЕСЕО И ПРИЈАТАН ПРОСТОР: Саксије са ОВИМ мотивом ће вас насмејати сваког дана! (ФОТО)

Бугенвилија је биљка која воли много сунца, па о томе свакако треба водити рачуна при садњи. Али чак и ако је посадите дубоко, на сунчаном месту и редовно заливате после садње, успех може да изостане.

Наиме треба знати да је бугенвилија пореклом из тропских предела Јужне Америке, где пролази раздобље мировања и раздобље интензивног раста и цветања. Будући да се цветање  поклапа са сезоном киша, битно је да бугенвилији свакако током пролећа и лета осигурате доста воде, а зими заливање треба заборавити. Цвет бугенвилије је веома мали и прилично неугледа, а њена лепота је у листовима тзв. припрецима.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas