Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
СРЕДЊЕ ГОДИНЕ

Ако сте у средњим годинама обавезно прочитајте шта МИЛИЦА ИМА ДА ВАМ КАЖЕ

Криза средњих година је тренутак када се своде рачуни, али многи покушавају да продуже младост. И много греше.

1593518631_Depositphotos_69790387_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Студија америчког Националног института за економска истраживања, којом су били обухваћени становници 132 земље, показала је да кризу средњих година људи највише осећају у 47, односно 48. години.

Прочитајте још: СВЕ жене ТРАЧАРЕ: Ево које то раде НАЈВИШЕ, колико сати дневно и на КОЈИМ МЕСТИМА

Нагло интересовање за здравље Фото: Депозит

Психолог Милица Зарин наглашава да је криза нормална појава у животу сваке особе и да је погрешно везујемо за нешто што је негативно и непожељно. Сама реч има много значења - одлука, преокрет, преврат, унутрашњи сукоб, раздвајање, противуречност, подела, суд, проба...

Купују аутомобиле, окрећу се здравом животу...

- Криза средњих година је период када постајемо свесни пролазности живота, смртности и да нам је време које живимо ограничено и тада почињемо да га "продужавамо" на разне начине- каже Милица Зарин.

Манифестације кризе средњих година могу бити и депресија, маскиране депресије, пад расположења и животне енергије, психосоматска обољења...

Поуздани знаци
Лаици олако људима постављају "дијагнозу" кризе средњих година уколико је реч о разводу, млађем партнеру или партнерки, куповини новог аутомобила, мотора, чамца, употреби ботокса, третманима за улепшавање, пластичним операцијама, вежбању у теретани, окретању здравим стиловима живота, промени посла, пресељењу, отварању профила на друштвеним мрежама...
У средњим годинама се појављују психосоматска обољења, депресије...

Не постоји магични рецепт за успешно превазилажење кризе, али може бити корисно да се зна шта је тачно изазива. Разлог тежине проблема је "захтев" да се сведе биланс досадашњег живота и будућих задатака:

Сада се своде рачуни, одбацује сувишни терт.

- Тада долазе на ред незавршени послови - све што смо желели а нисмо урадили, од непроживљених веза до неиспуњења жеље за потомством - истиче Зарин.

Још један значајан захтев у овом добу је потреба да се човек ослободи терета и баласта, онога што га мучи и притиска. Када се открије шта је то, када се одбаци и нађу други начини функционисања, тада стичемо мудрост и успешно превазилазимо кризу.

Прочитајте још: Имате између 50 и 65? Ово је НАЈБОЉЕ ДОБА, а ево зашто сте баш у тим годинама ПОСЕБНЕ

Психолог Милица Зарин саветује да не треба да се бранимо од кризе, већ да је прихватимо и послушамо шта нам поручује. То је тренутак када одлучујемо да ли ће она за нас бити опасност или шанса за напредак.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas