Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Имате страх од ЈАВНОГ НАСТУПА? Ево како успешно да пребродите ту фобију

Треба да оџите говор пред више људи, да се појавите пред камерама, да направите презентацију на послу или да једноставно одржите здравицу на свадби најбољег пријатеља, али имате страх од јавног наступа? Ево како да успешно изађете на крај са јавним наступима

1651090349_speaker-ge142774d0_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Вероватно је свима непријатно када морају да направе излагање пред широким аудоријумом, само што то неки људи лако превазилазе док другима то може бити права ноћна мора. Срећом, постоје неки кораци којима можете да припремите себе пре јавног наступа. 

Прочитајте још: ПЕРУТАЊЕ, ТАМНЕ ФЛЕКЕ ИЛИ ДЕПИГМЕНТАЦИЈА? Откријте “швајцарску тајну” здраве коже

Страх од јавног наступа је уобичајен облик анксиозности. Може да варира од благе нервозе до парализованог страха и панике. Многи људи са овим страхом у потпуности избегавају ситуације јавног говора, или их трпе дрхтањем руку и дрхтавим гласом. Али уз припрему и упорност, можете превазићи свој страх.

Ови кораци могу помоћи:

1. Научите добро материју о којој причате 

Што боље разумете о чему говорите — и што вам је више стало до теме — мања је вероватноћа да ћете погрешити или скренути са пута. А ако се ипак изгубите, моћи ћете брзо да се опоравите. Одвојите мало времена да размислите која питања публика може поставити и припремите своје одговоре. Када сте самопоуздани у томе што говорите, ако је то ваша материја и не морате да гледате у текст или да га учите напамет, сасвим је сигурно да и ако вам се деси блокада, опет ћете се лако "вратити назад". 

2.Организујте се

Унапред, пажљиво испланирајте информације које желите да представите, укључујући све реквизите, аудио или визуелна помагала. Што сте организованији, мање ћете бити нервозни. Ако је могуће, посетите место где ћете говорити и прегледајте доступну опрему пре презентације. Нека вам сви списи и подсетници буду при руци и добро проверите опрему пре почетка, уколико је користите. 

3. Вежбајте

Вежбајте своју комплетну презентацију неколико пута. Урадите испред људи са којима вам је пријатно и тражите повратне информације. Такође може бити од помоћи да вежбате са неколико људи са којима сте мање упознати. Размислите о снимању видео снимка своје презентације како бисте је могли погледати и видети могућности за побољшање. Када гледате себе са стране, добијате једну сасвим нову слику и димензију која ће вам помоћи психички да се боље осећате. 

4. "Изазовите" ваше бриге у глави 

Када се нечега плашите, можда прецените вероватноћу да ће се лоше ствари догодити. Наведите своје специфичне бриге. Затим их директно оспорите тако што ћете идентификовати вероватне и алтернативне исходе и све објективне доказе који подржавају сваку забринутост или вероватноћу да ће се десити исходи којих се бојите. Дакле то је оно класично питање "Шта је најгоре што може да ми се деси"? Када то замислите да се дешава, само помислите које су вероватноће, и ако се стварно деси да ли је то толико страшно? Планета ће и даље наставити да се окреће.

5. Замислите свој успех 

Замислите да ће ваша презентација проћи добро. Позитивне мисли могу помоћи да се смањи део ваше негативности у вези са вашим друштвеним учинком и ублажи анксиозност. Замишљајте себе и своје презентовање у најбољем могућем светлу и не дозволите негативним мислима да долазе до вас, као што су " А шта ако?"

6. Удахните дубоко

Ово може бити веома смирујуће пре самог наступа. Два или више дубоких, спорих удаха пре него што се попнете на подијум и током говора. Уколико вам се деси у току презентације да осетите да вам срце убрзано лупа и да вам дрхти глас, дубоко удахните између слајдова или реченица и прелазака на други део приче. 

7. Будите фокусирани само на материјал, а не на публику

Људи углавном обраћају пажњу на нове информације - а не на начин на који су представљене. Можда неће приметити вашу нервозу. Ако чланови публике примете да сте нервозни, можда ће навијати за вас и желети да ваша презентација буде успешна. Немојте да скрећете фокус са теме и онога што изговарате. Када се обраћате публици гледајте у даљину или насумично прелазите очима преко масе. Посматрајте људе као једно мирно море, а не појединачно јер ће вас то збунити и пореметити. 

8. Не плашите се тишине

Ако изгубите појам о томе шта говорите или почнете да се осећате нервозно и вам се ум испразни, то може у вашој глави изгледати као да сте ћутали читаву вечност. У стварности, то је вероватно само две секунде. Чак и ако је дуже, вероватно вашој публици неће сметати пауза да размисли о томе шта сте рекли. Само неколико пута полако, дубоко удахните.

9. Будите природни, шармантни и духовити

Многи који се баве јавним наступом и предавањима саветују да на самом почетку ваше презентације кажете нешто смешно и тиме опустите и себе и публику. Приметићете да се многи воде овим саветом. Ако се насмејете, кокетирате са публиком и будете "луцкасти", то ће одлично прикрити вашу нелагодност колико год били нервозни у том тренутку. А и биће вам лакше ако направите лапсус или погрешите, да се само насмејете и извините. Што сте природнији или бар то покушате да будете, то ће људи мање обраћати пажњу на вашу нервозу. Уколико сте преозбиљни, уплашени и укрућени, људи ће врло вероватно пратити ваш говор тела са знатижељом. 

10. Тражите подршку

Придружите се групи која нуди подршку људима који имају потешкоћа са јавним говором. Ако не можете да превазиђете страх само вежбањем, размислите о тражењу стручне помоћи. Когнитивна бихејвиорална терапија је приступ заснован на вештинама који може бити успешан третман за смањење страха од јавног наступа. Неки лекари чак преписују и лекове за смирење за људе који не могу никако да се умире пре јавног наступа. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas