Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗАНИМЉИВО

Истраживање које ће изазвати ПОЛЕМИКУ: Жене су СРЕЋНИЈЕ ако немају мужа ни децу

Наука је дошла до закључка да су неудате и жене без деце најсрећнија група у популацији.

1640205760_christmas-gdf78daf25_1280.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Паул Долан, професор бихевиоралних наука на Лондонском универзитету, рекао је да најновији подаци показују да традиционални начини који су се користили за мерење успеха нису повезани са срећом – посебно са подизањем деце и браком.

“Постоје јако добра лонгитудинална истраживања којима смо добили чврсте резултате, али ћу учинити свима медвеђу услугу и само ћу рећи: ако си мушкарац, вероватно би требало да се ожениш; ако си жена, боље немој.”

Прочитајте још: Сачувајте осећања: Како спасити БРАК када се појави синдром ЦИМЕРА?

Он објашњава да се мушкарци у браку “смирују”.

"Мање ризикујете, зарађујете више новца на послу и живите мало дуже. Она, са друге стране, то мора да трпи и умире раније него да се никада није удавала. Најздравија и најсрећнија популациона подгрупа су жене које се никада нису удавале нити имале децу”, рекао је Долан.

У својој најновијој књизи, Долан прилаже доказе који показују повезаност задовољства и незадовољства са браком.

Друге студије које су се бавиле испитивањем финансијских и здравствених предности брака за мушкарце и жене у просеку, по његовом мишљењу, могу се приписати емоционалној подршци, због које се ожењени људи осећају сигурније када ризикују или када имају проблема са здрављем.

Међутим, Долан каже да код мушкараца постоји више здравствених предности од брака, јер предузимају мање ризика. На здравље жена брак углавном није утицао, при чему су удате жене средњих година биле изложене већем ризику од физичких и менталних болести него њихове неудате вршњакиње.

Прочитајте још: Брачни живот: На које ствари УДАТА ЖЕНА мора заувек да заборави?

Упркос предностима живота без деце за жене, Долан каже да постојећи наратив који намеће мишљење да су брак и деца знакови успеха доводе до проширења стигме која може довести до тога да се неке неудате жене осећају несрећно.

“Видите слободну жену од 40 година која никада није имала децу - Боже, каква штета, зар не? Можда ћеш једног дана упознати оног правог и све ће се променити - Не, можда ће упознати погрешног мушкарца и то ће се променити. Можда ће срести типа који је чини мање срећном и здравом и пре ће умрети.”

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas