· · Коментари: 0
САВЕТИ

УРНЕБЕСНО! Какве су љубавне савете Југословенке читале у новинама пре ОДЛАСКА на МОРЕ

Савети из женског магазина у Југославији, који су актуелни и данас.

1625470640_Untitled.png
ФОТО: Принтскрин/ Paskaljevic Goran

У непознатом магазину пре скоро пет деценија је обављен текст са саветима за младе Југославенке које се спремају за одлазак на море. Страница Југопапир, која се бави прикупљањем и објавом старих новинских текстова, преузела је и објавила оригинални текст из 1973. године.

Прочитајте још: Да ли знате зашто су венчанице беле боје и ко је покренуо тај тренд?

Како да се понашу на путу до мора?

"Ближи се тренутак када ћете ви, и још стотине хиљада младића и девојака, спаковати кофере и кренути на летовање. Без обзира на то колико ћете дана остати, свакако желите да сви буду пријатни. Вероватно прижељкујете неку љубавну романсу. Нема тешкоће у привлачењу мушкараца док сте млади, опремљени мини-хаљином, макси-наочарама и преплануле коже, али морате од почетка добро да будете опрезни да не привучете погрешну врсту мушкараца", наводи се у почетку текста.

Девојкама се саветује да обрате пажњу на "згодније" младиће и потруде се да запамте њихово име и презиме, као и место где ће одсести.

Први део текста објашњава како би девојке требало да се понашају на путу према месту летовања: "Што се више будете приближавали месту летовања, срешћете све више људи које ћете поново виђати. Лако може да се догоди да вам се још при доласку наврзе неки младић, додуше не нарочито згодан, али очигледно жељан вашег друштва".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Beogradretro (@retrobeograd)

 

Симпатије на летовању

У наставку се наводи како би девојке требало да избегавају одавање места где ће одсести или заказивање састанака унапред с оваквим младићима.

"Летовање још није ни почело, па ако се одмах будете везали, може се испоставити да је тај младић гњаватор који ће вас не само угњавити већ, истовремено, својим присуством спречити да вам неки други, згоднији младић приђе. Тако вам може читаво летовање да упропаст", пише.

Девојкама се саветује да обрате пажњу на "згодније" младиће и потруде се да запамте њихово име и презиме, као и место где ће одсести. Осим тога, посебан акценат стављен је и на водиче, возаче и сл.

"Кад га видите могу вам се шаке ознојити од узбуђења, али гледајте да вам глава остане бистра и понављајте у себи: 'Тако се он удвара свим девојкама!' Тачно! Ако га видите недељу касније, кад сте се већ привикли на атмосферу летовања и можда мало очврснули, можете и да ризикујете састанак с њим, али немојте поверовати у оно што вам буде причао нити се обавезујте. Ако путујете с групом, избегавајте момка који је најзабавнији и душа целог друштва. Пријатно је насмејати се, али то лако може да пређе у досаду кад будете слушали његове вицеве пети или шести пут", саветују.

Напротив, уместо најзабавнијих младића, савет овог магазина јесте да девојке покушају да пронађу "трезвеног и пажљивог", који их можда неће насмејати, али ће без проблема понети њихове кофере.

"Запамтите, ако је његова кожа бела јер се није сунчао, имаће више разумевања према вама док будете прелазили фазе од црвенила као рак па до бронзане. Знајте да мушкарци препланули већ на почетку летовања могу да буду: спортисти, сувише размажени брзим освајањем и спремни на брзе раскиде, лажно препланули, а ако могу да слажу за препланулост, могу и за све остало, професионални заводници који се селе од летовалишта до летовалишта, а није тешко да погодите ко им плаћа провод", наводи се у наставку.

Када стигнете на море

Други део текста објашњава како би девојке требало да се понашају када стигну на море:. Први суседи могу да буду добро друштво први дан летовања, пише овај магазин, али могу и да досаде наредног дана.

"Нарочито није пожељно да налетите на неког покровитељског типа који ће се, мешати у све ваше љубавне пустоловине. Док сте придошлица, користите своја преимућства. Можете да се обратите и сваком мушкарцу пристојног изгледа и замолите га обавештење где се налази плажа, пошта, продавница сувенира и сл. (чак и ако то одлично знате!), а он ће вам одговорити… и можда вас отпратити. Избегавајте паметњаковиће који тврде да знају фантастична места и спремни су да вас тамо одведу, а она нису обухваћена ниједним туристичким водичем нити планом пута", наводи се у тексту.

Младићи циције

Девојкама се саветује да посебно избегавају младиће који при руци немају ситан новац, јер ће оне морати да плате сунцобран, лежаљке, сладолед...

"Младић циција на летовању - добро размислите с ким ћете да изађете увече. Диван младић, идол за 90 посто жена на плажи, може да се претвори у врло досадног и приглупог момка. Немојте да игноришете младића који пола дана на плажи проводи градећи деци замак од песка или се толико занео фудбалом да ништа око себе не види. Кад падне вече, престаће фудбалски жар, па може да се ишчаури у сасвим пристојног и забавног младића. Зато посматрајте тренинг, вратите лопту ако излети с терена, чаробно се смешкајте и чекајте!", пише.

На крају се наводи како би све припаднице женског пола требало да буду посебно опрезне у мраку.

"Све оно што вам младићи кажу у мраку пропустите кроз густо сито, па тек оно што остане поверујте. Четвртину одбаците на удварање, четвртину на романтику, четвртину на море и четвртину на помрчину, преостало прихватите као тачно. Летовање има своје законе и правила, а једно од њих гласи: не примајте ништа сувише озбиљно, а понајмање на основу доживљаја с летовања да градите планове за будућност. Избегавајте човека који неће да саопшти где је одсео, јер се лако може да догоди да га тамо чекају жена и дечица", наводи се у тексту.

Прочитајте још: Нега масне коже: Кућна маска за лице од меда и белог лука (РЕЦЕПТ)

У закључку се саветује да девојке буду опрезне с људима који се разбацују новцем, да не избегавају стидљиве младиће и не деле кућне адресе.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.