Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗАНИМЉИВО

Да ли знате зашто су венчанице беле боје и ко је покренуо тај тренд?

Свака млада још од детињства машта о прелепој венчаници коју ће носити на свом венчању, а да ли знате због чега су баш беле боје?

1612876569_wedding-dresses-1485984_640.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

пре него што су почеле да се носе беле хаљине, младе су на венчањима носиле најлепше празничне хаљине које су имале.

Прочитајте још: Ову су најпријатнији МАТЕРИЈАЛИ ЗА ЛЕТО: Пажљиво бирајте одећу

 

Сматрало се да венчаница буде хаљина која ће се користити у разним приликама. хаљине су се разликовале у зависности од животног станарда родитеља. Венац на глави имао је обредну функцију, штитећи невесту од злих сила, а симболично је изражавао жељу за плодношћу, док је вео имао улогу да скрива њено лице од погледа других мушкараца.

Прво званично венчање у белој хаљини

Прво звенчање у белој хаљини било је венчање Филипе од Енглеске 1406. године, а потом и Мери И од Шкотске којој је бела била омиљена боја. Ипак, тада се тај тренд наставио, невесте су носиле уобичајене хаљине свих боја, док је у Скандинавији нарочито била популарна црна.

Када су настале венчанице?

Бела хаљина доживела је велику популарност 1840. године кад су се венчали британска краљица Викторија и принц Алберт. Краљица је на венчању носила раскошну хаљину од беле чипке о чему су тада извештавали медији, што је утицало на то да се многе невесте одлуче за хаљину беле боје. Током наредних деценија мењали су се стилови, али је хаљина задржала боју. Касније се проширило веровање да бела венчаница симболизује чедност, што заправо није била првобитна намера.

Прочитајте још: Како се пере ЦРВЕНА КОСА? Правимо једну важну грешку

 

У Србији су младе носиле народну ношњу

До педесетих година 19. века младе у Србији носиле су градску ношњу која је настала под утицајем оријенталног начина одевања, тек у другој половини 19. века, младе су почеле да бирају беле хаљине.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas