Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

НАЈВАЖНИЈИ ВИТАМИНИ КОЈИ СЕ САВЕТУЈУ У ТРУДНОЋИ: Због чега су неопходни и како их одабрати?

Питате се да ли треба да узимате пренаталне витамине и који су најбољи витамини за труднице?

1691847849_d37c8c043378495a11b8a4b6336fc22035660244.jpg
Пхото: Схуттерстоцк
Oglas

Здрава исхрана је најбољи начин да добијете витамине и минерале који су вам потребни. Али током трудноц́е лако може да се догоди да вам недостају кључне хранљиве материје. Уколико сте трудни или се надате да ћете остати у другом стању, пренатални витамини могу помоц́и да остварите баланс хранљивих материја.

Зашто су важни пренатални витамини?

Током трудноц́е, потребно вам је више фолне киселине и гвожђа него обично. Ево због чега:

Фолна киселина помаже у спречавању дефеката неуралне цеви. У идеалном случају, ви ц́ете почети да узимате додатну фолну киселину најмање 3 месеца пре него што затрудните.

Гвожђе подржава развој плаценте и фетуса. Гвожђе такође помаже у спречавању анемије, стања у коме крв има мали број здравих црвених крвних зрнаца.

Који пренатални витамин је најбољи?

Поред фолне киселине и гвожђа, потражите пренатални витамин који садржи калцијум и витамин Д. Они помажу у промоцији развоја бебиних зуба и костију. Такође би могло бити корисно потражити пренатални витамин који садржи витамин Ц, витамин А, витамин Е, витамине Б, цинк и јод.

Поред тога, ваш лекар може предложити вец́е дозе одређених хранљивих материја у зависности од околности. 

Генерално, избегавајте узимање додатних пренаталних витамина или мултивитамина са дозама вец́им од онога што вам је потребно на дневној бази. Високе дозе неких витамина могу бити штетне за вашу бебу. На пример, додатни витамин А током трудноц́е може потенцијално да нашкоди вашој беби.

Да ли треба да користите још неке додатке исхрани?

Омега-3 масне киселине, врста масти која се природно налази у многим врстама рибе, помажу у промовисању развоја мозга бебе. Ако не једете рибу или другу храну богату омега-3 масним киселинама, ваш лекар може препоручити додатке омега-3 масним киселинама поред пренаталних витамина.

Када треба да почнем да узимам пренаталне витамине?

У идеалном случају, почец́ете са узимањем пренаталних витамина пре почетка трудноће.  

Да ли пренатални витамини имају нежељене ефекте?

Да бисте спречили евентуалне нежељене ефекте у вези са варењем, урадите следеће:

Пијте пуно течности
Укључите више влакана у своју исхрану
Укључите физичку активност у своју дневну рутину, све док се ваш лекар слаже са тим.

*У вези свега, најбоље је консултовати се са лекаром који вам води трудноћу.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas