Oglas
· · Komentari: 0

NAJVAŽNIJI VITAMINI KOJI SE SAVETUJU U TRUDNOĆI: Zbog čega su neophodni i kako ih odabrati?

Pitate se da li treba da uzimate prenatalne vitamine i koji su najbolji vitamini za trudnice?

1691847849_d37c8c043378495a11b8a4b6336fc22035660244.jpg
Photo: Shutterstock
Oglas

Zdrava ishrana je najbolji način da dobijete vitamine i minerale koji su vam potrebni. Ali tokom trudnoće lako može da se dogodi da vam nedostaju ključne hranljive materije. Ukoliko ste trudni ili se nadate da ćete ostati u drugom stanju, prenatalni vitamini mogu pomoći da ostvarite balans hranljivih materija.

Zašto su važni prenatalni vitamini?

Tokom trudnoće, potrebno vam je više folne kiseline i gvožđa nego obično. Evo zbog čega:

Folna kiselina pomaže u sprečavanju defekata neuralne cevi. U idealnom slučaju, vi ćete početi da uzimate dodatnu folnu kiselinu najmanje 3 meseca pre nego što zatrudnite.

Gvožđe podržava razvoj placente i fetusa. Gvožđe takođe pomaže u sprečavanju anemije, stanja u kome krv ima mali broj zdravih crvenih krvnih zrnaca.

Koji prenatalni vitamin je najbolji?

Pored folne kiseline i gvožđa, potražite prenatalni vitamin koji sadrži kalcijum i vitamin D. Oni pomažu u promociji razvoja bebinih zuba i kostiju. Takođe bi moglo biti korisno potražiti prenatalni vitamin koji sadrži vitamin C, vitamin A, vitamin E, vitamine B, cink i jod.

Pored toga, vaš lekar može predložiti veće doze određenih hranljivih materija u zavisnosti od okolnosti. 

Generalno, izbegavajte uzimanje dodatnih prenatalnih vitamina ili multivitamina sa dozama većim od onoga što vam je potrebno na dnevnoj bazi. Visoke doze nekih vitamina mogu biti štetne za vašu bebu. Na primer, dodatni vitamin A tokom trudnoće može potencijalno da naškodi vašoj bebi.

Da li treba da koristite još neke dodatke ishrani?

Omega-3 masne kiseline, vrsta masti koja se prirodno nalazi u mnogim vrstama ribe, pomažu u promovisanju razvoja mozga bebe. Ako ne jedete ribu ili drugu hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama, vaš lekar može preporučiti dodatke omega-3 masnim kiselinama pored prenatalnih vitamina.

Kada treba da počnem da uzimam prenatalne vitamine?

U idealnom slučaju, počećete sa uzimanjem prenatalnih vitamina pre početka trudnoće.  

Da li prenatalni vitamini imaju neželjene efekte?

Da biste sprečili eventualne neželjene efekte u vezi sa varenjem, uradite sledeće:

Pijte puno tečnosti
Uključite više vlakana u svoju ishranu
Uključite fizičku aktivnost u svoju dnevnu rutinu, sve dok se vaš lekar slaže sa tim.

*U vezi svega, najbolje je konsultovati se sa lekarom koji vam vodi trudnoću.

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas