Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Прича жене за "Магазин" која се годинама бори са АЛОПЕЦИЈОМ: "Ми нисмо смртно угрожени, али наша психа јесте"!

Једна храбра жена, Весна Ђорђевић из Ниша, одлучила је да подели своју причу за Магазин Новости и подигне свест о алопецији, болести која је доспела у жижу јавности тек након инцидента са доделе Оскара, када је глумац Вил Смит ошамарио комичара који је "увредио" његову жену, која такође болује од ове болести.

1648624721_naslovna.jpg
Фото: Весна Ђорђевић
Oglas

Весна Ђорђевић има 57 година, живи у Нишу и болује од алопеције, тачније алопеције универзалис. Са овом болешћу сусрела се још у најранијем детињству и од тада пролази кроз један прави ролеркостер емоција! Своју причу и слике жели да подели са јавношћу и дигне свест о овој болести о којој се мало прича, а многима је утицала на квалитет живота. Посебно појава губитка косе може бити тешка за жене које косу сматрају делом своје женствености и лепоте. 

- Алопецију сам добила у трећој години живота. Прво је почело на глави као мали кружићи без косе и тако је било до пубертета када сам због недостатка косе почела да носим перику. Лечила сам се и у Београду. Мој први боравак у болници у Београду је трајао три месеца и имала сам само три године. Други боравак је трајао два месеца ( имала сам 13 година ), а трећи је трајао око месец дана на ВМА ( 23 год ). После тога када сам поново изгубила косу, престала сам да се лечим. Имала сам тридесетак година када сам изгубила сву косу на глави ( алопеција тоталис ), а сада немам ни једну длаку на телу ( алопеција универзалис ).

Прочитајте још: Напорна болест од које се лечи Џејда Пинкет Смит! Шта је АЛОПЕЦИЈА - симптоми, узрок и лечење

Вил Смит је мушкарчина

Вил Смит је ударио водитеља који је збијао шале на рачун ћелавости његове жене која болује од алопеције, а по Веснином мишљењу, тако треба да се понаша сваки прави мушкарац.

- Он је мушкарчина! Херој. Он воли своју жену. Искрено. Наравно да ми је била потребна заштита. Због малтретирања је и милиција долазила у школу. Можете објавити јавно све моје слике. Не желим више да се кријем. Ово радим због деце са алопецијом. Хвала вам много.

Фото: Весна Ђорђевић 

Да је ова болест стање од ког иначе здрави људи крену да губе косу, али није болно и може бити изузетно непријатна и утицати на самопоуздање, слаже се и наша саговорница, која је одавно престала да се лечи, јер сматра да се о овој теми у друштву ретко говори.

- Не подлежемо инвалидитету, не можемо добити перике преко социјалног. Алопеција је болест која убија самопоуздање и цео мој живот је прошао у страху хоће ли ми неко нешто ружно добацити или покушати да ми скине перику. Чак су ме и добронамерни савети болели. Због недостатка самопоуздања и свих страхова које сам имала, остала сам сама без деце и породице. Ова болест захтева и рад пацијената са психолозима и психијатрима јер је много тешко изборити се сама. О сузама нећемо ни причати. 

"Жао ми је што нисам упознала неког Вил Смита?"

По речима саговорнице, на нашим просторима је много тешко изборити се са овим недостатком, јер их људи гледају као марсовце, као да је срамота имати овај недостатак.

-Ја лично сам много пута падала и тај комплекс никада нисам победила. Сада, у овим годинама, покушавам да не мислим на алопецију додатним радом. Поред тога што радим у трговини додатно се бавим декупажом, и хвала Богу добро ми иде. Одвлачи ми пажњу на другу страну и мање имам стресове. Мислим да је у другим државама мало лакше. Можда грешим. Жао ми је што никад нисам упознала неког Вил Смита.

Фото: Весна Ђорђевић са периком 

Весна каже да је узрок настанка ове болести још увек непознат, али да је код већине окидач - стрес.

-Ми нисмо смртно угрожени али наша психа јесте.

- Од своје треће године живота водим борбу са алопецијом и нажалост, нисам победила. Само сам се предала. Тек сада у овим годинама почињем да прихватам себе овакву, каже Весна за Магазин Новости

Фото: Весна Ђорђевић без перике 

Није важно шта је на глави, него у глави

За крај, ова храбра жена има поруку за све који се боре са овом болешћу.

-Мој савет људима би био да се лече, али да то прихвате као да се ништа не дешава, да се не стиде,да нормално живе уздигнуте главе и поносни. Није важно шта имате на глави већ у глави. Родитељи, подижите деци самопоуздање, говорите им да су јединствени, најбољи, најлепши... Много је важно да се што више прича о алопецији да људи знају каква је то болест. Да се зна, много њих је излечено тако да нема предаје. На Фејсбуку имамо групу АЛОПЕЦИЈА СРБИЈА где можемо разговарати о свему. Придружите се.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas