Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Напорна болест од које се лечи Џејда Пинкет Смит! Шта је АЛОПЕЦИЈА - симптоми, узрок и лечење

Алопецију има више од 140 милиона људи на свету.То је стање од ког иначе здрави људи крену да губе косу - понекад сву, укључујући и обрве и трепавице.

1648538840_problem-g1032c641e_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Алопеција је назив који се користи за стање које је уопштено познато као – опадање косе. Постоји оно нормално опадање косе које је једноставно део њеног раста и развоја. Алопеција се међутим односи на оно појачано опадање косе које узрокује ћелавост.

Прочитајте још: Главни симптом ПРОЛЕЋНОГ УМОРА: Како да се изборимо са све чешћом појавом?

Ако сте мислили да је алопеција ретка појава, варате се.Око половине мушкараца ће доживети неки облик губитка косе пре него што напуне 50 година. Жене чешће губе косу после 50-их, у периоду менопаузе, али неретко хормонске промене, погрешна нега и лош однос према коси могу узроковати губитак косе код жена и пре тог времена.

Алопеција није болно стање, али може бити изузетно непријатна и утицати на самопоуздање. Посебно појава губитка косе може бити тешка за жене које косу сматрају делом своје женствености и лепоте.

Алопеција се не односи само на косу. У доста случајева особе које имају овај проблем могу губити обрве, трепавице, па чак и длаке по целом телу. 

Дијагноза

Да бисте знали како да се изборите са алопецијом, најбитније је да знате који су узроци губитка косе, па да у складу са тим добијете и адекватан третман. Погрешна нега може узоковати проблем. Лошом негом, пречестим фарбањем и стилизовањем коса се доводи до ужасног стања. 

Посета дерматологу уколико је ваш проблем са губитком косе драстичан је више него пожељна и тамо ћете открити тачан узрок алопеције.  

Алопеција узрок и симптоми

Губитак косе може бити подстакнут разним окидачима и факторима. Углавном су узроци алопеције су следећи: 

Наследни фактор – који је најчешћи узрок када се ради о мушкој ћелавости и женској наследној ћелавости. Углавном се јавља постепено и постоји  шема по којој особа губи косу.
Хормонске промене – ове промене могу бити врло различите и укључују трудноћу, порођај, менопаузу, проблеме са штитном жлездом или дијабетесом.
Инфекције скалпа као што су нека гљивична обољења могу да доведу до симптома као што је себороични дерматитис али и до алопеције . Када се инфекција излечи и коса поново почиње да расте.
Лекови и медицинска средства – поједини лекови могу да бити окидач алопеције, као што су неки лекови који се користе у лечењу рака, депресије, срчаних проблема, контрацпетивне пилуле. Вишак витамина А такође може да изазове алопецију.
Стрес је чест узрок алопеције, како физички , тако и емотивни.
Одређене фризуре и третмани често су узрок губитка косе.

Па, у зависности од узрока и симптома, постоје различите врсте алопеције које се манифестују на различите начине. Постоји врста алопеције где коса опада у печатима само или где отпадне цела коса. 

Алопеција лечење

Уколико је алопеција последица неке болести, инфекције или стреса, онда када сузбијете сам узрок болести и коса ће почети да се опоравља.

Алопеција је некад једноставно процес старења и генетике и против тога не можете много да учините сем да правилно негујете своју косу и одржавате је што природнијом  и што здравијом. Постоје и одређени третмани и препарати за раст косе који се преписују за лечење алопеције. 

Површински кортикостериоди или ињекције кортикостероида могу да буду третман против алопеције које ће вам ваш дерматолог препоручити.

Постоје посебне клинике које се баве проблемима опадања косе. Третмани се врше у локалној анестезији. Трансплантација косе је још једна савремена опција која постоји и даје сјајне резулатате.Пинцетом и иглом се нове длаке усађују у скалп. 

Лосион за алопецију је један од третмана који подразумева утрљавање лосиона на кожу главе, неколико пута дневно, а пред спавање обавезно. Јагодицама прстију треба добро умасирати лосион и ставити кесу, како би се влажност што дуже задржала.На потпуно ћелаве делове потребно је да се газа натопи лосионом против опадања косе и онда је тако држати целу ноћ, а и током дана када је то могуће. Важно је да кожа што више буде натопљена лосионом.

Таблете за алопецију најчешће су на бази биљака, као што су коприва и бундева, са витаминима и минералима. Свакако, о употреби било каквих таблета прво се консултујте са лекаром. Није сигурно да ће оне као једини третман бити довољне, али су свакако добар пут ка побољшању квалитета косе.

Карбокситерапија косе је третман који делује на сам фоликул длаке. Ради се тако што се под кожу убризгава угљен диоскид (ЦО2). Као последица тога,активирају се црвена крвна зрнаца и ослобађају кисеоник који треба да поништи дејство ЦО2. Налет циркулације и кисеоника, стимулише рад фоликула длаке.

Фотобиостимулација косе је врста светлосне терапије која стимулише ћелијску енергију захваљујући којој се ћелије у нашем организму обнављају. 

 

 

Јавите се обавезно лекару ради лечења алопеције уколико:

  • приметите нагло опадање косе

  • приметите да коса опада на печате

  • губите косу у праменовима

  • ако вас глава сврби или пече

  • у било ком случају када мислите да је губитак косе који доживљавате претеран

Лекар ће на основу тестова да установи тачан узрок алопеције и у складу са тим препоручује и лечење.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas