Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЖЕНЕ

Санвила је посебна жена, она је уз две игле успела да заустави време (ФОТО)

Санвила Домић (34) може да научи дете од две ипо године да хекла.

1614966242_Glavna.png
Фото: А. Стевановић
Oglas

Плетење прстима, мокро филцање и ткање су први ручни радови које могу да науче деца већ од две ипо године, а са три и да их савладају.

Прочитајте још: Пливачки клуб за особе са инвалидитетом: Најмлађи члан има шест месеци

Џемпер Фото: А. Стевановић

Санвила је отргла од заборава старе женске занате од заборава. Она хекла, тка и штрика. Везе и преде. Пустује и плете. Са децом ради занате које могу да савладају, а са женама ручне радове који их занимају. Санвила тврди да малишани са пет година могу све да науче. Најмлађи и најнестрпљивији могу да раде макраме - вештину чворова.

Ручни рад развија интерлигенцију и стрпљење

Прочитајте још: Олга је разговарала са духом МРТВЕ МАЈКЕ, а муж ју је волео до краја живота - Разлог се и данас ПРЕПРИЧАВА

- Ови фини ручни радови деци активирају прсте и аутоматски развијају фину моторику, која пак загрева  крајеве нерава који су повезани са деловима мозга. На тај начин се, уз фину моторику, развија и интелигенција код деце - каже Санвила.

Све више жена хекла, јер их умирује, даје осмех.
Жирко Фото: А. Стевановић

И не само то, ови ручни радови развијају и стрпљење, што је данас ретка особина. Уједно се деца и осамостаљују.

Међутим, Санвила учи и жене да раде ручне радове које су радиле њихове баке, а мајке су сматрале да не треба да их науче, јер су у модерно време непотребни.

Прочитајте још: У 15.год покушала је да изврши САМОУБИСТВО: Онда су уследила још 2 пута,а сада Лана има ПОРУКУ за све (ФОТО)

- Нове генерације су жртве индустријализације. Повезала сам се са велким колектива жена које раде ручне радове и све више жена препознаје терапеутски њихов аспект. Хеклала сам пре него што сам добила децу, онда сам престала и када су почели да се осамостаљују поново сам почела. Смирује ме, тако одвајам тренутак за себе. Тај ритмични покрет руку ми је могућност да седнем у миру, а да опет не седим "у празно" и да од мог седења нешто настане - истиче Санвила.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Čvor (@chvor_)

Када је први пут направила џемпер била је поносна на себе. Осетила се самоодрживом, корисном. Када је почела изолација због короне, помислила је да ће се сигурно снаћи.

Шал Фото: А. Стевановић

- Волим да хеклам, јер тако сама бирам материјала, па сам правила играчкице за децу од памука, а не синтетике. Избор вунених ствари је код нас веома ограничен - истиче Санвила.

Бира материјале и прави све што помисли!

Сада може да направи шта год помисли: капе, шалове, џемпере, играчке, јастучнице, пешкире, крпице... 

- Направила сам радионицу мајки из групе моје деце. Неколико пута смо се окупиле, формирала се група нас пет и када дођемо на родитељски сатанак у вртић хекламо, а наша деца носе наше капе и шалове  - каже Санвила.

Прочитајте још: Наталија је РУСКИЊА која се са петорицом синова преселила у Србију! Деци на ране ставља чили, а за то постоји ДОБАР РАЗЛОГ! (Фото)

Ручни рад може и да спаси брак, јер жену опушта и смирује. Није касно да се научи и може да спречи деменцију. Неколико основних чворова може свако да научи, а уз помоћ кроја и шеме да ради даље. Са друге стране никада не досади, јер има много техника и стилова.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas