Oglas
· · Komentari: 0
ŽENE

Sanvila je posebna žena, ona je uz dve igle uspela da zaustavi vreme (FOTO)

Sanvila Domić (34) može da nauči dete od dve ipo godine da hekla.

1614966242_Glavna.png
Foto: A. Stevanović
Oglas

Pletenje prstima, mokro filcanje i tkanje su prvi ručni radovi koje mogu da nauče deca već od dve ipo godine, a sa tri i da ih savladaju.

Pročitajte još: Plivački klub za osobe sa invaliditetom: Najmlađi član ima šest meseci

Džemper Foto: A. Stevanović

Sanvila je otrgla od zaborava stare ženske zanate od zaborava. Ona hekla, tka i štrika. Veze i prede. Pustuje i plete. Sa decom radi zanate koje mogu da savladaju, a sa ženama ručne radove koji ih zanimaju. Sanvila tvrdi da mališani sa pet godina mogu sve da nauče. Najmlađi i najnestrpljiviji mogu da rade makrame - veštinu čvorova.

Ručni rad razvija interligenciju i strpljenje

Pročitajte još: Olga je razgovarala sa duhom MRTVE MAJKE, a muž ju je voleo do kraja života - Razlog se i danas PREPRIČAVA

- Ovi fini ručni radovi deci aktiviraju prste i automatski razvijaju finu motoriku, koja pak zagreva  krajeve nerava koji su povezani sa delovima mozga. Na taj način se, uz finu motoriku, razvija i inteligencija kod dece - kaže Sanvila.

Sve više žena hekla, jer ih umiruje, daje osmeh.
Žirko Foto: A. Stevanović

I ne samo to, ovi ručni radovi razvijaju i strpljenje, što je danas retka osobina. Ujedno se deca i osamostaljuju.

Međutim, Sanvila uči i žene da rade ručne radove koje su radile njihove bake, a majke su smatrale da ne treba da ih nauče, jer su u moderno vreme nepotrebni.

Pročitajte još: U 15.god pokušala je da izvrši SAMOUBISTVO: Onda su usledila još 2 puta,a sada Lana ima PORUKU za sve (FOTO)

- Nove generacije su žrtve industrijalizacije. Povezala sam se sa velkim kolektiva žena koje rade ručne radove i sve više žena prepoznaje terapeutski njihov aspekt. Heklala sam pre nego što sam dobila decu, onda sam prestala i kada su počeli da se osamostaljuju ponovo sam počela. Smiruje me, tako odvajam trenutak za sebe. Taj ritmični pokret ruku mi je mogućnost da sednem u miru, a da opet ne sedim "u prazno" i da od mog sedenja nešto nastane - ističe Sanvila.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Čvor (@chvor_)

Kada je prvi put napravila džemper bila je ponosna na sebe. Osetila se samoodrživom, korisnom. Kada je počela izolacija zbog korone, pomislila je da će se sigurno snaći.

Šal Foto: A. Stevanović

- Volim da heklam, jer tako sama biram materijala, pa sam pravila igračkice za decu od pamuka, a ne sintetike. Izbor vunenih stvari je kod nas veoma ograničen - ističe Sanvila.

Bira materijale i pravi sve što pomisli!

Sada može da napravi šta god pomisli: kape, šalove, džempere, igračke, jastučnice, peškire, krpice... 

- Napravila sam radionicu majki iz grupe moje dece. Nekoliko puta smo se okupile, formirala se grupa nas pet i kada dođemo na roditeljski satanak u vrtić heklamo, a naša deca nose naše kape i šalove  - kaže Sanvila.

Pročitajte još: Natalija je RUSKINJA koja se sa petoricom sinova preselila u Srbiju! Deci na rane stavlja čili, a za to postoji DOBAR RAZLOG! (Foto)

Ručni rad može i da spasi brak, jer ženu opušta i smiruje. Nije kasno da se nauči i može da spreči demenciju. Nekoliko osnovnih čvorova može svako da nauči, a uz pomoć kroja i šeme da radi dalje. Sa druge strane nikada ne dosadi, jer ima mnogo tehnika i stilova.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas