Oglas
Oglas
· · Коментари: 2
СУДБИНА

Српско јерменски бракови су најуспешнији из два добра разлога

Уколико се у Јерменији возите таксијем обавезно реците да сте из Србије, јер вам не гине бесплатна вожња!

1618403405_Biljka.jpg
Фото: А. М.
Oglas

Да ли сте знали да међу 2.5000 српско-јерменских бракова није било више од два, највише три развода?

Прочитајте још: Тито је знао, а видовњакиња најавила: ЗЛАТНА ВОДА у Змајеву открива Атилин гроб

У Србији живи око 5.000 Јермена, а већина их живи у мешаном браку са нашим грађанима. Наиме, од 1988. до 1992. године у Јеревану су наши људи градили фабрику робота "Марс" коју је финанасирала Маргарет Тачер. У том периоду је склопљено 2.500 бракова и у њима је рођено најмање још толико деце. Ипак, процене су да у Србији сада, уз потомке, живи и далеко више Јермена.

Прсте да полижете
Јерменска кухиња је веома укусна. Најпозантији је хлеб лаваш, а уз њега иде толма (сарма у виновој лози) која је под заштитом УНЕСКО. Познати су и слатки суџук од сувог воћа и колач гата.
Славимо оба празника, једемо и српску сарму и јерменску толму.

Сви се они осећају и као Срби и као Јермени. Пошто традицију и једног и другог народа, а то нимало није тешко јер нас везује хришћанство.

Прочитајте још: Стаљинов САН био је да на Арктику роди ЛИМУН, па је Лисенко смислио "ЈАРОВИЗАЦИЈУ"! Онда је настао СКАНДАЛ (ВИДЕО)

- У мојој кући кувам јерменска јела и супруг ужива у њима, а славимо оба празника када се разликују датуми - каже Биљана Шахриманајан Обрадовић, председник Јерменске националне заједнице у Србији.

Биљана у Јеревану са јерменском заставом Фото: Приватна архива

У Јерменији су сви чули за Србију, а поготово Југославију која је била изузетно популарна у време социјализма. Између осталог, нашу земљу цене и зато што су наши пилоти међу првима однели помоћ после катастрофалног земљотреса. Авион са шест пилота је пао и у Јеревану се сада може видети споменик "Сломљена крила" посвећен нашим летачима.

Прочитајте још: НАЈДУЖА НОЋ у историји човечанства догодила се 536. године и трајала је 18 месеци. Шта се тачно десило?

Бесплатан такси?
Када одете у Јереван и уђете у такси обавезно реците да сте из Србије, јер ће вас таксиста возити бесплатно - каже Биљана.

У Јерменији су сви чули за Горана Бреговића и Емира Кустурицу.

Чим устане Јерменке се среде тип-топ.

Успех српско-јерменских бракова је многима јасан. Пре свега, ко познаје Јерменке зна да су то једне од најлепших жена на свету. Све Јерменке имају лепу, белу кожу, густу црну косу и маркантне црте лица.

Храм Светог Саве
На вратима храма Светог Саве налази се молитва на 24 језика, а међу њима на јерменском.

- Мајке нас уче да се, чим устанемо, тип-топ дотерамо и да увек будемо сређене, па смо зато увек примећене. Веселе су, срдачне и топле. Такође, породица нам је на првом месту и све препреке у браку треба да се реше, а не да се бежи од њих - истиче Биљана.

Прочитајте још: НАЈДУЖА НОЋ у историји човечанства догодила се 536. године и трајала је 18 месеци. Шта се тачно десило?

Један од највећих јерменских празника обележава се и у Србији. Наиме, 24. априла се обележава геноцид над  Јерменима који је починила Турска. Јерменски крст Хачкар налази се у Земунском парку. После геноцида многи Јермени су отишли у емиграцију па се данас у домовини налази око три, а у дијаспори 13 милиона Јермена.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas