Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ИНТЕРВЈУ

Суштина у партнерским односима је БРАТСКА ЉУБАВ? Мила Вуков за Магазин објашњава шта то заправо значи

Мила Голднер-Вуков је психијатар и психотерапеут, а у интервјуу за Магазин Новости је открила који су то круцијални проблеми који се јављају у партнерским односима и како су се ти односи мењали кроз генерације.

1614450175_IMG-5d88d8d09c5097eb136eb1142078ff02-V.jpg
Фото: Мила Голднер Вуков
Oglas

Психијатар Мила у разговору за Магазин Новости објашњава колико се данашњи партнерски односи разликују од од оних од пре 40 година, као и да ли је ужурбан стил живота утицао на то:

- ​Промена у партнерским односима у последњих 30-40 година је очигледна. Као прво дошло је до формалне једнакости полова где је жена запослена, окренута својој каријери и послу, а мање носи улогу домаћице и мајке која сама брине око деце. Од оца се очекује да проводи више времена са децом и да се укључи у породичне, домаћинске послове. Неки мушкарци то прихватају, а некима је патријархални модел још увек доминантан, што може довести до партнерских сукоба у смислу различитих очекивања.

Партнерски односи се мењају кроз генерације
- Проблеми у партнерским односима се мењају кроз генерације, али у том смислу што су раније генерације више биле традиционалне, патријархалне и под утицајем религијских вредности. Осим тога, материјални услови живота су раније зависили од мужева, а у садашње време жене имају већу слободу јер су материјално независне. Насиље у породици је одувек постојало, као што постоји и сада, али се о томе више говори и постоји могућност помоћи од социјалних служби. Брачна и породична саветовалишта су овим генерацијама доступнија. Промене које се опажају у савременим партнерским односима то је да се партнери одлучују за једно или двоје деце, што смањује материјални притисак на породицу.

Прочитајте још: Мила Голднер-Вуков: Стрес мајке током трудноће се везује за бебу у стомаку, а све се испољи кад дете порасте

Родитељство је увек изазов за партнере и оно захтева преговарање, договарање, усклађивање односа према деци и успоставље истих принципа васпитања деце

Како каже, у друштву, па и у партнерским односима, има више слободе избора, што неке партнере удаљава.

- Религијски и патријархални оквири, где партнерска веза мора да опстане по сваку цену, нису више толико присутни. Оно што се примећује, а то је да партнери имају сличан став према браку као према стварима које доста дуго стоје у орманима. Наиме, старе ципеле, кошуље и хаљине се бацају, па и када наступају кризе у партнерским односима онда се и партнерска, брачна веза лакше одбацује. Склоност ка неверству, и то не само физичком, него и емоционаном - флертовање, доста су честа појава, што уноси у партнерску везу проблем поверења, склоност ка сукобима и претња разводом.

Прочитајте још: Психијатар Мила: Савршене породице су темпиране БОМБЕ, а ево како не постати РОДИТЕЉ РОБ

Наша саговорница објашњава који су круцијални проблеми који се јављају у партнерским односима:

- То су да су каријера, као и материјални и социјални успеси, важнији од партнерске релације. Засићење партнерским односом постаје све више изражено ако партнери не сазревају заједно као личности и ако им се путеви разилазе. Сексуални односи губе мистичност и интригантност уколико партнери нису заинтерсовани да разумеју потребе оног другог. Често се догађа да после извесног броја година у браку партнери откривају колико су одувек били различити, али да су се те различитости скривала иза еротско-романтичне везе. Оно што је најважније, партнери који се удаљавају и чија се љубав гаси, они никада нису развили братску љубав која је суштина свих међуљудских односа.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas