Oglas
· · Komentari: 0
INTERVJU

Suština u partnerskim odnosima je BRATSKA LJUBAV? Mila Vukov za Magazin objašnjava šta to zapravo znači

Mila Goldner-Vukov je psihijatar i psihoterapeut, a u intervjuu za Magazin Novosti je otkrila koji su to krucijalni problemi koji se javljaju u partnerskim odnosima i kako su se ti odnosi menjali kroz generacije.

1614450175_IMG-5d88d8d09c5097eb136eb1142078ff02-V.jpg
Foto: Mila Goldner Vukov
Oglas

Psihijatar Mila u razgovoru za Magazin Novosti objašnjava koliko se današnji partnerski odnosi razlikuju od od onih od pre 40 godina, kao i da li je užurban stil života uticao na to:

- ​Promena u partnerskim odnosima u poslednjih 30-40 godina je očigledna. Kao prvo došlo je do formalne jednakosti polova gde je žena zaposlena, okrenuta svojoj karijeri i poslu, a manje nosi ulogu domaćice i majke koja sama brine oko dece. Od oca se očekuje da provodi više vremena sa decom i da se uključi u porodične, domaćinske poslove. Neki muškarci to prihvataju, a nekima je patrijarhalni model još uvek dominantan, što može dovesti do partnerskih sukoba u smislu različitih očekivanja.

Partnerski odnosi se menjaju kroz generacije
- Problemi u partnerskim odnosima se menjaju kroz generacije, ali u tom smislu što su ranije generacije više bile tradicionalne, patrijarhalne i pod uticajem religijskih vrednosti. Osim toga, materijalni uslovi života su ranije zavisili od muževa, a u sadašnje vreme žene imaju veću slobodu jer su materijalno nezavisne. Nasilje u porodici je oduvek postojalo, kao što postoji i sada, ali se o tome više govori i postoji mogućnost pomoći od socijalnih službi. Bračna i porodična savetovališta su ovim generacijama dostupnija. Promene koje se opažaju u savremenim partnerskim odnosima to je da se partneri odlučuju za jedno ili dvoje dece, što smanjuje materijalni pritisak na porodicu.

Pročitajte još: Mila Goldner-Vukov: Stres majke tokom trudnoće se vezuje za bebu u stomaku, a sve se ispolji kad dete poraste

Roditeljstvo je uvek izazov za partnere i ono zahteva pregovaranje, dogovaranje, usklađivanje odnosa prema deci i uspostavlje istih principa vaspitanja dece

Kako kaže, u društvu, pa i u partnerskim odnosima, ima više slobode izbora, što neke partnere udaljava.

- Religijski i patrijarhalni okviri, gde partnerska veza mora da opstane po svaku cenu, nisu više toliko prisutni. Ono što se primećuje, a to je da partneri imaju sličan stav prema braku kao prema stvarima koje dosta dugo stoje u ormanima. Naime, stare cipele, košulje i haljine se bacaju, pa i kada nastupaju krize u partnerskim odnosima onda se i partnerska, bračna veza lakše odbacuje. Sklonost ka neverstvu, i to ne samo fizičkom, nego i emocionanom - flertovanje, dosta su česta pojava, što unosi u partnersku vezu problem poverenja, sklonost ka sukobima i pretnja razvodom.

Pročitajte još: Psihijatar Mila: Savršene porodice su tempirane BOMBE, a evo kako ne postati RODITELJ ROB

Naša sagovornica objašnjava koji su krucijalni problemi koji se javljaju u partnerskim odnosima:

- To su da su karijera, kao i materijalni i socijalni uspesi, važniji od partnerske relacije. Zasićenje partnerskim odnosom postaje sve više izraženo ako partneri ne sazrevaju zajedno kao ličnosti i ako im se putevi razilaze. Seksualni odnosi gube mističnost i intrigantnost ukoliko partneri nisu zaintersovani da razumeju potrebe onog drugog. Često se događa da posle izvesnog broja godina u braku partneri otkrivaju koliko su oduvek bili različiti, ali da su se te različitosti skrivala iza erotsko-romantične veze. Ono što je najvažnije, partneri koji se udaljavaju i čija se ljubav gasi, oni nikada nisu razvili bratsku ljubav koja je suština svih međuljudskih odnosa.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas