· · Коментари: 0
ТРАЧ ПАРТИЈА

Трачарење је попут секса, а изазива га увек иста жеља

Где је граница између безазленог трачарења и оговарања које може да угрози одређену особу?

1615888976_Depositphotos_171470494_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Трач партија уз кафу са пријатељицом, комшиницом или колегама на послу многима представља право задовољство.

Прочитаје још: Завирите у ВЕЛЕЛЕПНУ кућу Серене Вилијамс - остаћете без даха! (ВИДЕО)

Зашто људи имају потребу да било кога коментаришу у његовом одсуству, објашњава Маја Павлов, психолог и психотерапеут:

Успех је опасан
Када нечија предност постаје угрожавајућа, о њему се прича много тога, а циљ је да се таква личност обезвреди или умањи. Важно је рећи и да у друштвима у којима се завиди, успех постаје опасан, тако да га се људи плаше и избегавају га, а о оном који га постиже се много прича.

- Трачарење у најизворнијој форми представља врсту разоноде. Трач може бити и психолошки вентил који неко изражава без присуства особе о којој се прича. Из тог разлога трачарење није увек "еколошки" оправдана радња - објашњава Павлов.

Увек се оговара из љубоморе...

Оговарање је често изазвано љубомором која је страх од губитка позитивне слике о себи. Тада љубомора постаје окидач за различите теме о другој особи, чију вредност треба девалвирати, умањити или релативизовати.

Ко је највише склон таквом понашању, да ли постоји одређена категорија људи која то "преферира"?

Прочитајте још: Санвила је посебна жена, она је уз две игле успела да заустави време (ФОТО)

- Када неко жели да поседује оно што други има, а сматра да та особа то не заслужује, онда почиње да је оговара, чиме смањује разлику у личном доживљају између сопственог "недостатка - осећаја инфериорности" и туђег доживљаја супериорности - истиче Павлов.

Вентил за фрустрацију Фото: Депозит

"Вентилирање" осећања кроз причу о неком или нечему може бити безазлено и често има функцију "препричавања" у коме, по природи комуникације, порука која се преноси постаје измењена, а успут се може променити и њено значење и значај.

Прочитајте још: Олга је разговарала са духом МРТВЕ МАЈКЕ, а муж ју је волео до краја живота - Разлог се и данас ПРЕПРИЧАВА

Трачарење је као секс
Према једној студији, људи трачаре са задовољством које може да се пореди са уживањем у храни или сексу. Када неком причате о особи која је одсутна, онда утичете на мишљење те особе. Тако се шире предрасуде и гласине које брзо могу попримити размере мобинга.

- На мети трачева су људи који су у фокусу, актуелни политичари, али и особе из јавног живота, јер је пажња великог броја људи усмерена на њих. Могу се оговарати и рођаци, пријатељи и особе са којима имамо релацију у којој се нисмо осећали пријатно. Тај вишак фрустрираности може да кулминира оговарањем те особе или њеног понашања - каже Павлов.

Најчешће оговарају познате и трач некада служи да се прекрати време...

Некада нема нужно лоше намере у оговарању. Најчешћи мотив је једноставна радост због мало гласина о некоме. Забавно је размењивати трачеве, јер то скреће пажњу са свакодневице и омогућава људима да структуирају време.

Такође, трачеви на одређеном нивоу могу умањити осећање усамљености, али и олакшати везивање и блискост као облик забаве, јер генеришу сличне вредности.

Прочитајте још: У 15.год покушала је да изврши САМОУБИСТВО: Онда су уследила још 2 пута,а сада Лана има ПОРУКУ за све (ФОТО)

- Ако је некоме учињена штета јер је пренета порука која представља последицу такозване "карамбол" комуникације, онда је у реду извинити се или појаснити добру намеру. Дакле, уместо да слушамо трачеве или оговорање, задржимо екологију душе чистом и испунимо себе добрим и смисленим садржајима - закључује Павлов.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.