· · Komentari: 0
SOBNO CVEĆE

Naterajte BOŽIĆNU ZVEZDU da cveta za praznike, a način je malo SUROV

Božićna zvezda cveta oko Božića, a to znači da je sada pravi trenutak da je nabavite i naterate da cveta.

1604995308_poinsettia-557704_1280.jpg
Foto: Piksabej

Idealna je kao poklon, jer izaziva osmeh i oduševljenje onog ko je dobije. Ima prelepe cvetove koji su izuzetno atraktivni i mogu da ulepšaju svaki prostor.

Pročitajte još: Evo odgovora na NAJTEŽE PITANJE: Kako da KRALJICU ZIME sačuvate za narednu godinu

Mnogi nabavljaju božićnu zvezdu u decembru, ali ova biljka može da "preživi" i sledeću godinu ako se vlasnik ne uspaniči što joj je otpalo lišće u u proleće! Da bi krajem decembra cvetala mora da se izazove na to, a to se radi krajem novembra.

Kupovina i transport
Biljka treba da ima tamno zeleno, čvrsto lišće. Boje cvetova treba da budu jarke. Dobro je umotajte kada je budete iznoslili iz prodavnice. U sobi biljku stavite dalje od grejnog tela.
Odnesite je u mrak i pokrijte tamnim platnom.

Božićna zvezda je cvet kratkog dana. Da bi procvetala za novogodišnje praznike treba da se pripremi. U novembru se saksija stavi u kutiju, u mračnu prostoriju i prekrije tamnim platnom. Najmanje četiri nedelje (još bolje osam) biljka mora da provede u mrklom mraku. Tokom ovih nedelja do zvezde ne sme da stigne ni tračak svetla!

Pročitajte još: NIKO joj NIŠTA NE MOŽE, jača je od ZIME! Zasadite je i ZABORAVITE!

Čim se pojave crveni cvetovi biljka se donosi u sobu i postavlja na prozor, ali dalje od grejnog tela. Od tog trenutka se biljka biše ne pomera! Ukoliko sep omeri - odbaciće cvetove.

Čim se pojave cvetovi - unesite je u sobu.

Listovi ne smeju da dodiruju prozorsko okno ili radijator, niti da bude na promaju ili blizu klime. Savršeno mesto za božićnu zvezdu je ono na kojem noću padne temperatura na 15 stepeni.

 

Najlepši zimski ukras Foto: Peksel

 

Božićna zvezda se zaliva jednom nedeljno odstajalom vodom. tek kada se osuši zemlja. Traži dosta svetla, zemlja treba da bude meka, nađubrena i sa malo peska.

Pročitajte još: VINTIDž cveće: ŠIMIREZLA je žbun koji se ne predaje ni u kasnu JESEN

Ako su donji listovi biljke mekani - preterujete sa zalivanjem. Ako listovi opadaju - škrti ste.

U rano proleće je dramatično orežite.

U rano proleće božićna zvezda će odbaciti precvetale listove i to je trenutak kada treba da se oreže i da ostale samo desetak santimetara od korena. Naredna dva neseca mora da provede u mirovanju na temperaturi od oko 15 stepeni u lepo osvetljenoj prostoriji. Tada se zaliva samo ako se kompost osuši.

Pročitajte još: UŠUŠKAJTE kaktuse i uradite još nekoliko stvari kako bi BILJKE PREŽIVELE ZIMU

U aprilu se božićna zvezda presadi u novu zemlju, a ako do jeseni preraste saksiju u veću. Na dno saksije se postavi sloj šljunka i peska. U leto i ranu jesen je zalivajte obilno. Mineralno đubrivo sipajte jednom mesečno i čekajte novembar.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.