Oglas
· · Komentari: 0
13. maj

Danas obeležavamo svetski dan koktela: Predstavljamo vam ESPRESO MARTINI (RECEPT)

Ljubitelji kafe, evo koktela od kafe sa dodatkom alkohola za vas

1652429686_kike-salazar-n-pe5D2RleK6E-unsplash.jpg
Foto: Unsplaš
Oglas

Ovaj koktel je idealan dodatak za lenjo popodne ili piće posle večere, čak dobro ide kao desert ! Gorko-slatka kafa savršeno se slaže sa bogatom slatkoćom Kahlua. Dodajte votku i trio će napraviti sofisticirano piće punog ukusa koje ima ukus mnogo više od zbira njegovih delova. Hladan je, penast i dovoljno sladak. Pazite: ovi se lako sruše.

Pročitajte još: Impresivni načini na koje možete iskoristiti POSUDE ZA LED: Zamrznite kafu ili vino (FOTO)

Kratka istorija Svetskog dana koktela

Kokteli kao piće, nastali su kao britanski izum u 19. veku i od tada su postali američka inovacija kada je barmen iz Konektikata Džeri Tomas napisao knjigu „Vodič za barmena“. Vodič za barmena u osnovi je emitovao enciklopediju o tome kako mešati pića i recepte sa nekim od najboljih kombinacija pića i ukusa.

Šta je Espreso Martini? 

Espresso Martini je vodka martini pomešan sa kafom, izmišljen 1983. Barmen  po imenu Dik Bredsel iz Londona, napravio je piće za gazdaricu koja je tražila nešto što bi je probudilo. Očigledno je aparat za kafu bio odmah pored stanice za piće, a rođen je Espresso Martini. Ime je došlo kasnije, 1990-ih, kada su martini kokteli sa ukusom bili u modi.

Kako se pravi Espreso Martini? 

Postoji mnogo varijacija o tome kako tačno napraviti ovaj martini od kafe. Originalna verzija je imala dve vrste likera od kafe i jednostavan sirup. Danas se razlikuje u zavisnosti od barmena. Ovaj koktel se nalazi na listi IBA zvaničnih koktela Međunarodnog udruženja barmena, što znači da ima „zvaničnu“ definiciju.

Sastojci Espreso Martinija su:

  • Vodka
  • Kalua ili liker od kafe
  • Espreso ili jaka kafa

Kako napraviti Espreso Martini

Jedini deo espreso martinija za koji je potrebno malo vremena je pravljenje kafe. Srećom, ne morate čekati da se ohladi. Napravite espreso koristeći aparat ili možete napraviti veoma jaku šoljicu kafe. Protresite u šejkeru za koktele. Stavite Kaluu, votku i toplu kafu u šejker za koktele, dodajte led i protresite u šejkeru. Procedite u čašu za martini i na vrh stavite kafu u zrnu, što je tradicionalni ukras.

Da li Espreso Martini sadrži kofein?

Da! Ovaj martini za kafu ima kofein iz kafe i kalue. Espreso doprinosi 64 mg kofeina, a Kalua 2,5 mg, ukupno oko 66 mg u ovom napitku. Ovo je oko 70% količine kofeina u 1 šoljici kafe (95 mg).

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas