Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
13. мај

Данас обележавамо светски дан коктела: Представљамо вам ЕСПРЕСО МАРТИНИ (РЕЦЕПТ)

Љубитељи кафе, ево коктела од кафе са додатком алкохола за вас

1652429686_kike-salazar-n-pe5D2RleK6E-unsplash.jpg
Фото: Унсплаш
Oglas

Овај коктел је идеалан додатак за лењо поподне или пиће после вечере, чак добро иде као десерт ! Горко-слатка кафа савршено се слаже са богатом слаткоћом Кахлуа. Додајте вотку и трио ће направити софистицирано пиће пуног укуса које има укус много више од збира његових делова. Хладан је, пенаст и довољно сладак. Пазите: ови се лако сруше.

Прочитајте још: Импресивни начини на које можете искористити ПОСУДЕ ЗА ЛЕД: Замрзните кафу или вино (ФОТО)

Кратка историја Светског дана коктела

Коктели као пиће, настали су као британски изум у 19. веку и од тада су постали америчка иновација када је бармен из Конектиката Џери Томас написао књигу „Водич за бармена“. Водич за бармена у основи је емитовао енциклопедију о томе како мешати пића и рецепте са неким од најбољих комбинација пића и укуса.

Шта је Еспресо Мартини? 

Еспрессо Мартини је водка мартини помешан са кафом, измишљен 1983. Бармен  по имену Дик Бредсел из Лондона, направио је пиће за газдарицу која је тражила нешто што би је пробудило. Очигледно је апарат за кафу био одмах поред станице за пиће, а рођен је Еспрессо Мартини. Име је дошло касније, 1990-их, када су мартини коктели са укусом били у моди.

Како се прави Еспресо Мартини? 

Постоји много варијација о томе како тачно направити овај мартини од кафе. Оригинална верзија је имала две врсте ликера од кафе и једноставан сируп. Данас се разликује у зависности од бармена. Овај коктел се налази на листи ИБА званичних коктела Међународног удружења бармена, што значи да има „званичну“ дефиницију.

Састојци Еспресо Мартинија су:

  • Водка
  • Калуа или ликер од кафе
  • Еспресо или јака кафа

Како направити Еспресо Мартини

Једини део еспресо мартинија за који је потребно мало времена је прављење кафе. Срећом, не морате чекати да се охлади. Направите еспресо користећи апарат или можете направити веома јаку шољицу кафе. Протресите у шејкеру за коктеле. Ставите Калуу, вотку и топлу кафу у шејкер за коктеле, додајте лед и протресите у шејкеру. Процедите у чашу за мартини и на врх ставите кафу у зрну, што је традиционални украс.

Да ли Еспресо Мартини садржи кофеин?

Да! Овај мартини за кафу има кофеин из кафе и калуе. Еспресо доприноси 64 мг кофеина, а Калуа 2,5 мг, укупно око 66 мг у овом напитку. Ово је око 70% количине кофеина у 1 шољици кафе (95 мг).

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas