Oglas
· · Komentari: 0
SLATKI UKUSI

Iz kuvara naših baka: Napravite TRADICIONALNI domaći džem od breskvi (RECEPT)

Pravljenje džema od breskve je odličan način da ovo voće sačuvate i za zimske dane

1661690914_peach-g4ee9fc50f_640.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Domaći džem od breskve savršen je uz doručak ili užinu. Osim toga, sezona je za breskve. Breskva jse može koristiti u mnogim receptima zbog svog divnog ukusa. Pored toga, sadrži vitamine, minerale, antioksidante i druga korisna aktivna jedinjenja. Osim toga, ovaj način ishrane takođe štedi novac i izbegava upotrebu nepotrebnih hemikalija koje se obično nalaze u slatkišima koji se kupuju u prodavnici.

Pročitajte još: PRIPREMA ZIMNICE: Napravite domaći AJVAR po ORIGINALNOM receptu

Pre svega, imajte na umu da šećer ne samo da zaslađuje džem, već deluje i kao konzervans i zgušnjivač. S druge strane, treba da budete svesni da breskve ne sadrže značajnu količinu pektina, pa je verovatno da džem koji pravite nema tipičnu konzistenciju kupljenog u prodavnici.

Za ovaj recept će vam trebati lonac, lopatica i staklene tegle za čuvanje gotovog proizvoda. Tradicionalno preporučena proporcija domaćeg džema od breskve je ista količina voća i šećera. Međutim, ako se smanji količina zaslađivača, može se dobiti intenzivniji ukus i samim tim manje štetan proizvod.

Pročitajte još: Ova NAMIRNICA najviše goji, a mnogima je NEIZOSTAVNI deo doručka: Najgore je ako se jede uz jutarnju kafu

Sastojci:

  • 1 kg zrelih breskvi
  • 500 grama belog šećera.
  • sok od 1 limuna

Priprema:

Sterilizacija tegli je prva stvar koju treba da uradite pre nego što počnete da pravite džem. Ovaj proces se sastoji od pranja tegli i poklopaca vodom i deterdžentom. Zatim ih potopite u lonac vode. Trebalo bi da budu potpuno zatvoreni, pa je preporučljivo koristiti veliki lonac. Kuvajte tegle pola sata. Nakon ovog vremena, pažljivo ih izvadite, stavite naopačke na metalnu rešetku i ostavite da se ohlade.

Pakovanje u tegle
Kada ste završili sa pravljenjem domaćeg džema od breskve, vreme je da ga prethodno spakujete dok je još vruć. Da biste to uradili, napunite tegle, zatvorite ih poklopcima i brzo ih okrenite naopačke na horizontalnoj površini. Ostavite ih u ovom položaju 24 sata. Na taj način ćete postići efekat vakuuma, koji je takođe neophodan za bezbedno očuvanje proizvoda.

Breskve oprati, oljuštiti i iseći na kockice. Pažljivo uklonite kosti. Stavite seckane breskve u veliku šerpu i dodajte šećer. Stavite šerpu na tihu vatru i kuvajte breskve 10 minuta, povremeno mešajući lopaticom da se šećer rastvori u voćnom soku.

Pročitajte još: Pileće pljeskavice sa povrćem: Drugačije od onih na koje smo se navikli (RECEPT)

U međuvremenu, iscedite sok od limuna i dodajte ga u šerpu dok nastavite da mešate sastojke. Kada proključa, dodatno smanjite vatru. Ne zaboravite da stalno mešajte. Približno vreme kuvanja je 30 do 45 minuta. Međutim, ovaj period zavisi od zrelosti breskve i intenziteta vatre.

Kada voće omekša, možete koristiti mikser ili blender da džem dobije glatku konzistenciju. Ali, ako želite, džem možete ostaviti sa komadićima voća.

Uzmite tanjir, na njega stavite kašičicu džema i stavite u zamrzivač na 5 minuta. Nakon nekoliko sekundi, trebalo bi da postane gusta i čvrsta. Ako se to ne dogodi, onda morate duže da kuvate.

BONUS VIDEO:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas