Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
СЛАТКИ УКУСИ

Из кувара наших бака: Направите ТРАДИЦИОНАЛНИ домаћи џем од брескви (РЕЦЕПТ)

Прављење џема од брескве је одличан начин да ово воће сачувате и за зимске дане

1661690914_peach-g4ee9fc50f_640.jpg
Фото: Pixabay
Oglas

Домаћи џем од брескве савршен је уз доручак или ужину. Осим тога, сезона је за брескве. Бресква јсе може користити у многим рецептима због свог дивног укуса. Поред тога, садржи витамине, минерале, антиоксиданте и друга корисна активна једињења. Осим тога, овај начин исхране такође штеди новац и избегава употребу непотребних хемикалија које се обично налазе у слаткишима који се купују у продавници.

Прочитајте још: ПРИПРЕМА ЗИМНИЦЕ: Направите домаћи АЈВАР по ОРИГИНАЛНОМ рецепту

Пре свега, имајте на уму да шећер не само да заслађује џем, већ делује и као конзерванс и згушњивач. С друге стране, треба да будете свесни да брескве не садрже значајну количину пектина, па је вероватно да џем који правите нема типичну конзистенцију купљеног у продавници.

За овај рецепт ће вам требати лонац, лопатица и стаклене тегле за чување готовог производа. Традиционално препоручена пропорција домаћег џема од брескве је иста количина воћа и шећера. Међутим, ако се смањи количина заслађивача, може се добити интензивнији укус и самим тим мање штетан производ.

Прочитајте још: Ова НАМИРНИЦА највише гоји, а многима је НЕИЗОСТАВНИ део доручка: Најгоре је ако се једе уз јутарњу кафу

Састојци:

  • 1 кг зрелих брескви
  • 500 грама белог шећера.
  • сок од 1 лимуна

Припрема:

Стерилизација тегли је прва ствар коју треба да урадите пре него што почнете да правите џем. Овај процес се састоји од прања тегли и поклопаца водом и детерџентом. Затим их потопите у лонац воде. Требало би да буду потпуно затворени, па је препоручљиво користити велики лонац. Кувајте тегле пола сата. Након овог времена, пажљиво их извадите, ставите наопачке на металну решетку и оставите да се охладе.

Паковање у тегле
Када сте завршили са прављењем домаћег џема од брескве, време је да га претходно спакујете док је још врућ. Да бисте то урадили, напуните тегле, затворите их поклопцима и брзо их окрените наопачке на хоризонталној површини. Оставите их у овом положају 24 сата. На тај начин ћете постићи ефекат вакуума, који је такође неопходан за безбедно очување производа.

Брескве опрати, ољуштити и исећи на коцкице. Пажљиво уклоните кости. Ставите сецкане брескве у велику шерпу и додајте шећер. Ставите шерпу на тиху ватру и кувајте брескве 10 минута, повремено мешајући лопатицом да се шећер раствори у воћном соку.

Прочитајте још: Пилеће пљескавице са поврћем: Другачије од оних на које смо се навикли (РЕЦЕПТ)

У међувремену, исцедите сок од лимуна и додајте га у шерпу док наставите да мешате састојке. Када прокључа, додатно смањите ватру. Не заборавите да стално мешајте. Приближно време кувања је 30 до 45 минута. Међутим, овај период зависи од зрелости брескве и интензитета ватре.

Када воће омекша, можете користити миксер или блендер да џем добије глатку конзистенцију. Али, ако желите, џем можете оставити са комадићима воћа.

Узмите тањир, на њега ставите кашичицу џема и ставите у замрзивач на 5 минута. Након неколико секунди, требало би да постане густа и чврста. Ако се то не догоди, онда морате дуже да кувате.

БОНУС ВИДЕО:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas