Oglas
· · Komentari: 0

Napravite pastu kao iz restorana: Mali trikovi profesionalnih kuvara

Testenina se ne prekuvava Profesionalci retko kada kuvaju testeninu do kraja u vodi. Umesto toga, izvade je minut-dva ranije i završe kuvanje direktno u sosu. Time se postiže savršena tekstura – al dente – i omogućava da se sos i testenina sjedine u punom ukusu. Tajna je u tome da se skrob iz testenine poveže sa masnoćom iz sosa, pa dobijate bogat i zaokružen zalogaj. Kvalitetna pasta je osnova Iako su proizvodi iz supermarketa često sasvim dobri, restorani koriste testeninu vrhunskog kvaliteta – neretko i sveže pravljenu u kuhinji. Ako kupujete suvu testeninu, birajte brendove koji koriste bronzane prese (na pakovanju piše “bronze cut”). Takva testenina ima hrapavu površinu koja bolje prihvata sos, za razliku od glatkih varijanti koje sos često samo „sklizne“. Više svega – više ukusa U restoranu se ne štedi – ni na parmezanu, ni na maslinovom ulju, ni na začinima. Bogatstvo ukusa dolazi iz balansa između soli, masnoće i začina, pa ne izostaje ni aroma svežeg bosiljka, ni dodatak putera na kraju. Sve se koristi u pravoj meri kako bi jelo bilo nezaboravno. Kako da poboljšate pripremu paste kod kuće? Čak i bez profesionalne opreme, možete značajno poboljšati ukus paste: Koristite kvalitetne sastojke Birajte testeninu od tvrde pšenice, ekstra devičansko maslinovo ulje i dobar sir. Ako pravite testeninu kod kuće, koristite jaja sa intenzivno narandžastim žumancima – dobićete ne samo lepšu boju, već i bogatiji ukus. Završite kuvanje u sosu Kao što rade u restoranima – testeninu ubacite u sos pre nego što se potpuno skuva. Dodajte malo vode u kojoj se kuvala i pustite da sve zajedno provri. Na kraju, sklonite s vatre i umešajte maslinovo ulje ili rendani sir postepeno, da se lepo sjedine. Ako primenite ove savete, vaša sledeća porcija špageta, makarona ili taljatela može da bude jednako dobra – ako ne i bolja – od one u restoranu. U tome je čar kuvanja kod kuće: kad znate male tajne, ukus je još slađi.

1754222994_shutterstock_776544091.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Profesionalni kuvari primenjuju brojne male trikove koji čine ogromnu razliku u ukusu, teksturi i izgledu jela. Srećom, mnoge od njih možete primeniti i u sopstvenoj kuhinji.

Šta treba da izbegavate?

Jedna od najčešćih grešaka jeste korišćenje male šerpe. Kada se u nju sipa hladna testenina, temperatura vode naglo opadne i kuvanje se usporava. To vodi do lepljenja i neravnomerne teksture. Najbolje je koristiti što veću šerpu – minimum 4 litra vode na 500 g testenine.

Vežba čini majstora

Restoranski kuvari svakodnevno pripremaju stotine porcija testenine. Godine iskustva i posvećenosti omogućile su im da dovedu zanat do savršenstva. Kako kažu profesionalci, svaki tanjir nosi trag veštine, preciznosti i želje da svaka porcija bude bolja od prethodne. Zato, ako vaša pasta kod kuće ne ispadne savršeno iz prvog pokušaja – ne brinite. Vežbanje i dobra receptura vode do odličnih rezultata.

Voda mora da bude dobro posoljena

Jedan od najčešćih propusta u domaćoj kuhinji jeste nedovoljno posoljena voda. U restoranima se vodi računa da voda bude dovoljno slana kako bi testenina već tokom kuvanja upila aromu. Pravilo glasi: voda treba da bude slana kao more – ne preterano, ali dovoljno da se ukus oseti. Na litru vode, otprilike jedna kašika soli daće pravi rezultat.

Testenina se ne prekuvava

Profesionalci retko kada kuvaju testeninu do kraja u vodi. Umesto toga, izvade je minut-dva ranije i završe kuvanje direktno u sosu. Time se postiže savršena tekstura – al dente – i omogućava da se sos i testenina sjedine u punom ukusu. Tajna je u tome da se skrob iz testenine poveže sa masnoćom iz sosa, pa dobijate bogat i zaokružen zalogaj.

Kvalitetna pasta je osnova

Iako su proizvodi iz supermarketa često sasvim dobri, restorani koriste testeninu vrhunskog kvaliteta – neretko i sveže pravljenu u kuhinji. Ako kupujete suvu testeninu, birajte brendove koji koriste bronzane prese (na pakovanju piše “bronze cut”). Takva testenina ima hrapavu površinu koja bolje prihvata sos, za razliku od glatkih varijanti koje sos često samo „sklizne“.

Više svega – više ukusa

U restoranu se ne štedi – ni na parmezanu, ni na maslinovom ulju, ni na začinima. Bogatstvo ukusa dolazi iz balansa između soli, masnoće i začina, pa ne izostaje ni aroma svežeg bosiljka, ni dodatak putera na kraju. Sve se koristi u pravoj meri kako bi jelo bilo nezaboravno.

Kako da poboljšate pripremu paste kod kuće?

Čak i bez profesionalne opreme, možete značajno poboljšati ukus paste:

Koristite kvalitetne sastojke

Birajte testeninu od tvrde pšenice, ekstra devičansko maslinovo ulje i dobar sir. Ako pravite testeninu kod kuće, koristite jaja sa intenzivno narandžastim žumancima – dobićete ne samo lepšu boju, već i bogatiji ukus.

Završite kuvanje u sosu

Kao što rade u restoranima – testeninu ubacite u sos pre nego što se potpuno skuva. Dodajte malo vode u kojoj se kuvala i pustite da sve zajedno provri. Na kraju, sklonite s vatre i umešajte maslinovo ulje ili rendani sir postepeno, da se lepo sjedine.

Ako primenite ove savete, vaša sledeća porcija špageta, makarona ili taljatela može da bude jednako dobra – ako ne i bolja – od one u restoranu. U tome je čar kuvanja kod kuće: kad znate male tajne, ukus je još slađi.

(Stvar ukusa)

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas