Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Направите пасту као из ресторана: Мали трикови професионалних кувара

Тестенина се не прекувава Професионалци ретко када кувају тестенину до краја у води. Уместо тога, изваде је минут-два раније и заврше кување директно у сосу. Тиме се постиже савршена текстура – ал денте – и омогућава да се сос и тестенина сједине у пуном укусу. Тајна је у томе да се скроб из тестенине повеже са масноћом из соса, па добијате богат и заокружен залогај. Квалитетна паста је основа Иако су производи из супермаркета често сасвим добри, ресторани користе тестенину врхунског квалитета – неретко и свеже прављену у кухињи. Ако купујете суву тестенину, бирајте брендове који користе бронзане пресе (на паковању пише “бронзе цут”). Таква тестенина има храпаву површину која боље прихвата сос, за разлику од глатких варијанти које сос често само „склизне“. Више свега – више укуса У ресторану се не штеди – ни на пармезану, ни на маслиновом уљу, ни на зачинима. Богатство укуса долази из баланса између соли, масноће и зачина, па не изостаје ни арома свежег босиљка, ни додатак путера на крају. Све се користи у правој мери како би јело било незаборавно. Како да побољшате припрему пасте код куће? Чак и без професионалне опреме, можете значајно побољшати укус пасте: Користите квалитетне састојке Бирајте тестенину од тврде пшенице, екстра девичанско маслиново уље и добар сир. Ако правите тестенину код куће, користите јаја са интензивно наранџастим жуманцима – добићете не само лепшу боју, већ и богатији укус. Завршите кување у сосу Као што раде у ресторанима – тестенину убаците у сос пре него што се потпуно скува. Додајте мало воде у којој се кувала и пустите да све заједно проври. На крају, склоните с ватре и умешајте маслиново уље или рендани сир постепено, да се лепо сједине. Ако примените ове савете, ваша следећа порција шпагета, макарона или таљатела може да буде једнако добра – ако не и боља – од оне у ресторану. У томе је чар кувања код куће: кад знате мале тајне, укус је још слађи.

1754222994_shutterstock_776544091.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Професионални кувари примењују бројне мале трикове који чине огромну разлику у укусу, текстури и изгледу јела. Срећом, многе од њих можете применити и у сопственој кухињи.

Шта треба да избегавате?

Једна од најчешћих грешака јесте коришћење мале шерпе. Када се у њу сипа хладна тестенина, температура воде нагло опадне и кување се успорава. То води до лепљења и неравномерне текстуре. Најбоље је користити што већу шерпу – минимум 4 литра воде на 500 г тестенине.

Вежба чини мајстора

Ресторански кувари свакодневно припремају стотине порција тестенине. Године искуства и посвећености омогућиле су им да доведу занат до савршенства. Како кажу професионалци, сваки тањир носи траг вештине, прецизности и жеље да свака порција буде боља од претходне. Зато, ако ваша паста код куће не испадне савршено из првог покушаја – не брините. Вежбање и добра рецептура воде до одличних резултата.

Вода мора да буде добро посољена

Један од најчешћих пропуста у домаћој кухињи јесте недовољно посољена вода. У ресторанима се води рачуна да вода буде довољно слана како би тестенина већ током кувања упила арому. Правило гласи: вода треба да буде слана као море – не претерано, али довољно да се укус осети. На литру воде, отприлике једна кашика соли даће прави резултат.

Тестенина се не прекувава

Професионалци ретко када кувају тестенину до краја у води. Уместо тога, изваде је минут-два раније и заврше кување директно у сосу. Тиме се постиже савршена текстура – ал денте – и омогућава да се сос и тестенина сједине у пуном укусу. Тајна је у томе да се скроб из тестенине повеже са масноћом из соса, па добијате богат и заокружен залогај.

Квалитетна паста је основа

Иако су производи из супермаркета често сасвим добри, ресторани користе тестенину врхунског квалитета – неретко и свеже прављену у кухињи. Ако купујете суву тестенину, бирајте брендове који користе бронзане пресе (на паковању пише “бронзе цут”). Таква тестенина има храпаву површину која боље прихвата сос, за разлику од глатких варијанти које сос често само „склизне“.

Више свега – више укуса

У ресторану се не штеди – ни на пармезану, ни на маслиновом уљу, ни на зачинима. Богатство укуса долази из баланса између соли, масноће и зачина, па не изостаје ни арома свежег босиљка, ни додатак путера на крају. Све се користи у правој мери како би јело било незаборавно.

Како да побољшате припрему пасте код куће?

Чак и без професионалне опреме, можете значајно побољшати укус пасте:

Користите квалитетне састојке

Бирајте тестенину од тврде пшенице, екстра девичанско маслиново уље и добар сир. Ако правите тестенину код куће, користите јаја са интензивно наранџастим жуманцима – добићете не само лепшу боју, већ и богатији укус.

Завршите кување у сосу

Као што раде у ресторанима – тестенину убаците у сос пре него што се потпуно скува. Додајте мало воде у којој се кувала и пустите да све заједно проври. На крају, склоните с ватре и умешајте маслиново уље или рендани сир постепено, да се лепо сједине.

Ако примените ове савете, ваша следећа порција шпагета, макарона или таљатела може да буде једнако добра – ако не и боља – од оне у ресторану. У томе је чар кувања код куће: кад знате мале тајне, укус је још слађи.

(Ствар укуса)

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas