Oglas
· · Komentari: 0

PASTA NASTALA U ČAST JEDNE JEDINE - ELIZABET TEJLOR: Pravi se samo od paradajza, hotel sa 5 zvezdica u Portofinu je služi godinama! (RECEPT)

Portofino je oduvek bio sinonim za glamur i sofisticiranost, a među slavnim gostima ovog pitoresknog gradića izdvajala se i filmska ikona Elizabet Tejlor.

1756722965_profimedia-0346087100.jpg
Foto: Profimedia
Oglas

Dok je bila poznata po svom raskošnom stilu i ljubavi prema draguljima, njena kulinarska strast bila je mnogo jednostavnija: tanjir savršeno spremljene paste. Upravo u njen čast, kuvari hotela Splendido u Portofinu osmislili su recept koji spaja eleganciju i jednostavnost – špageti sa tri vrste paradajza.

Sastojci (za 4 osobe)

  • 250 g svežih datterini paradajza, prepolovljenih po dužini
  • 3–4 grančice svežeg timijana, sitno iseckanog
  • ½ kašičice smeđeg šećera
  • ¼ kašičice rendane kore limuna
  • ½ kašičice morske soli
  • 400 g konzerviranih oguljenih San Marzano paradajza (sačuvati sok)
  • 500 g suvih špageta
  • 200 g svežih čeri paradajza
  • 50 ml ligurejskog maslinovog ulja
  • 2 čena belog luka, zgnječena i sitno iseckana
  • Nekoliko listova svežeg bosiljka, natrganih rukom
  • Prstohvat suvog origana
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Elizabeth (@etaylorforrever)

Priprema:

Pečenje daterini  paradajza

Rernu zagrejati na 80 °C. Paradajze poređati na pleh presečenom stranom nagore, posuti timijanom, šećerom, limunovom korom i morskom soli. Peći oko 3 sata, dok ne omekšaju i karamelizuju se.

Priprema San Marzano paradajza

Ocediti ih (sok sačuvati) i iseći na tanke trakice.

Kuvanje špageta

U posoljenoj vodi skuvati špagete do stanja al dente prema uputstvu sa pakovanja.

Čeri paradajz na tiganju

Dok se špageti kuvaju, na maslinovom ulju propržiti beli luk i čeri paradajz, dok ne omekšaju.

Kuvanje sosa

Dodati isečene San Marzano paradajze i njihov sok u tiganj. Krčkati 5 minuta na srednje jakoj vatri, da se sos malo zgusne. Po potrebi začiniti solju, biberom ili dodatnim prstohvatom šećera.

Spajanje paste i sosa

Dodati špagete u sos, zajedno sa malo vode u kojoj su se kuvali. Dobro promešati da se svaka nit obavije sosom.
Na kraju umešati pečene daterini paradajze, bosiljak i origano. Lagano promešati i servirati na tanjiru u bogatim porcijama.

Prijatno!

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas