Posne sarme sa pečurkama su veoma ukusne, a prave se vrlo jednostavno.
Posne sarme imaju fil od pirinča i šampinjona, čiji se ukus savršeno slaže sa ukusom kiselog kupusa. Postoje i recepti za posne sarme sa orasima, pirinčem ili ribom.
Posna sarma je idealno za dane posta, ali i ua svečanu posnu trpezu.
Sastojci:
1 šolja pirinča
2 šolje vode
1 kašika maslinovog ulja
1 crni luk, sitno iseckan
2 čena belog luka
2 šolje sitno iseckanih šampinjona (ili drugih pečuraka)
1/2 šolje pasiranog paradajza
1 kašičica sušenog origana
so i biber po ukusu
1 glavica kiselog kupusa
Priprema:
Operite listove kiselog kupusa i ostavite ih da se ocede.U činiji, operite pirinač i procedite ga.
U šerpi, zagrijte 2 šolje vode i dodajte pirinač. Kuvajte dok ne upije svu vodu i postane mekan. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.
U drugoj šerpi, zagrijte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte crni luk i beli luk, pa dinstajte dok ne postanu staklasti.Dodajte iseckane šampinjone (ili druge pečurke) u šerpu s lukom i belim lukom.Dinstajte ih dok ne omekšaju i oslobode tečnost.Dodajte pasirani paradajz, origano, so i biber u šerpu sa pečurkama. Kuvajte nekoliko minuta dok se svi sastojci dobro sjedine.
U činiji, pomešajte kuvani pirinač sa pripremljenim filom od pečuraka. Dobro promešajte da se svi sastojci sjedine.
Na svaki list kiselog kupusa stavite oko 1-2 kašike fila i pažljivo uvijte sarmu. Postupak ponavljajte dok potrošite sav fil. U velikoj šerpi, složite sarme u redove.
Pokrijte sarmu listovima kiselog kupusa i prelijte sarmu vodom tako da su sarme prekrivene.
Pokrijte šerpu i kuvajte sarmu na laganoj vatri oko 60-90 minuta, dok sarma ne postane mekana.
(Informer)
BONUS VIDEO