Oglas
· · Komentari: 0
pozitivno

Jedan kućni posao može da nas oslobodi stresa ako ga radimo pravilno

Obavljanje kućnih poslova nekada i nije tako zabravno, ali nova istraživanja pokazuju da može da bude i te kako prijatno za psihu.

1631522894_Depositphotos_6651058_s-2019.jpg
Foto: Deposit
Oglas

Kako se ispostavilo, jedna svakodnevna obaveza može da bude dobra za naše mentalno zdravlje - pranje posuđa. Istraživanja kažu da sve dok posuđe peremo na pravi način može da nam pomogne.

Istraživači sa Državnog univerziteta Florida imali su 51 učenika koji su prali sudove. Polovina učesnika je zamoljena da opere sudove nakon čitanja kratkog opisnog odlomka za pranje sudova. Druga polovina je zamoljena da izvrši zadatak nakon što je pročitala odlomak o pažljivosti. Odlomak je delimično glasio: "Prilikom pranja posuđa treba prati samo sudove. To znači da tokom pranja sudova treba biti potpuno svestan činjenice da perete sudove".

Pročitajte još: Zašto ne bi trebalo da jedemo čokoladu pre spavanja?

Primećujete toliko reči "sudovi"? Ponavljanje reči je upravo i poenta. Istraživači su zaključili da su učesnici koji su prali sudove na pažljiviji način povećali osećanje inspiracije za 25 procenata i smanjili nivo nervoze za 27 odsto. Nasuprot tome, grupa koja je jednostavno oprala suđe nije imala koristi od izvršavanja zadatka.

- Čini se da svakodnevna aktivnost kojoj se pristupa namerno i svesno može da poboljša stanje svesnosti - zaključuje se u studiji.

Dakle, kako možete da pretvorite pranje sudova u mentalni odmor? Uradite kao što su učinili učesnici fokusirajući se na dobre stvari uključene u zadatak, poput slatkog mirisa sapuna i topline vode na rukama.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas