Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
позитивно

Један кућни посао може да нас ослободи стреса ако га радимо правилно

Обављање кућних послова некада и није тако забравно, али нова истраживања показују да може да буде и те како пријатно за психу.

1631522894_Depositphotos_6651058_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Како се испоставило, једна свакодневна обавеза може да буде добра за наше ментално здравље - прање посуђа. Истраживања кажу да све док посуђе перемо на прави начин може да нам помогне.

Истраживачи са Државног универзитета Флорида имали су 51 ученика који су прали судове. Половина учесника је замољена да опере судове након читања кратког описног одломка за прање судова. Друга половина је замољена да изврши задатак након што је прочитала одломак о пажљивости. Одломак је делимично гласио: "Приликом прања посуђа треба прати само судове. То значи да током прања судова треба бити потпуно свестан чињенице да перете судове".

Прочитајте још: Зашто не би требало да једемо чоколаду пре спавања?

Примећујете толико речи "судови"? Понављање речи је управо и поента. Истраживачи су закључили да су учесници који су прали судове на пажљивији начин повећали осећање инспирације за 25 процената и смањили ниво нервозе за 27 одсто. Насупрот томе, група која је једноставно опрала суђе није имала користи од извршавања задатка.

- Чини се да свакодневна активност којој се приступа намерно и свесно може да побољша стање свесности - закључује се у студији.

Дакле, како можете да претворите прање судова у ментални одмор? Урадите као што су учинили учесници фокусирајући се на добре ствари укључене у задатак, попут слатког мириса сапуна и топлине воде на рукама.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas