· · Komentari: 0
posuđe

Oštri noževi, drveni pribor... koje posuđe nikako nije za MAŠINU ZA SUDOVE

Nije sve posuđe jednako, tako da neko nikada ne sme da završi u mašini.

1618149286_Depositphotos_52339105_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Upravo zbog toga, predstavljamo vam listu uobičajenih kuhinjskih predmeta koje je bolje ručno oprati i očistiti - a neki od njih mogli bi da vas iznenade.

Oštri noževi

Rutinsko bacanje velikih noževa za meso, povrće i/ili hleb u mašinu za sudove, zapravo bi moglo da skrati njihov životni vek. Takve oštre noževe trebalo bi da perete isključivo ručno, jer pranje u mašini može da bude previše abrazivno. Uz to, trljanje o ostali pribor za jelo u korpi posuđa može da dovede do otupljivanja i najoštrijih noževa.

Pročitajte još: Tri namirnice koje treba da izbegavamo pre spavanja: Mogu da vam poremete san

Rende i cediljka
Rende ili cediljku možda nećete oštetiti intenzivnim čišćenjem u mašini za sudove, ali mašina neće tako dobro ukloniti ostatke hrane kao što je sir, nego što će to učiniti dobra stara četka za ribanje. Uštedite sebi vreme i samo ih očistite ručno, ionako nikad nisu preterano prljavi, stoga ne oduzimaju puno vremena.

Drveni pribor

Svi smo verovatno krivi za pranje nekog drvenog kuhinjskog pribora, bilo to drveno posuđe, drvene kašike, daske ili špatule. Ono što se vremenom događa je da drveni pribor bledi i postaje nekako iskrivljen, a vrlo često i oštećen. Visoke temperature mašine za sudove mogu da budu previše za drvene kuhinjske predmete, a bolje ih je ručno oprati kako bi zadržali svoj drveni premaz i oblik netaknutim.

Termo čaše i šolje

Termo posuđe može da postane žrtva ozbiljnih fleka od kafe ako zaboravite da ih operete nekoliko dana. Iako poklopci termo čaša i šolja uglavnom mogu da se peru u mašini za sudove, ipak je bolje da koristite deterdžent za ručno pranje i četku ili sunđer. Ručno pranje je svakako bolje za šolju od nerđajućeg čelika i osiguraće vam dubinsko čišćenje koje želite.

Plastično posuđe

Američka pedijatrijska akademija savetuje ručno pranje određenih plastičnih posuda kako bi ograničila izloženost porodice potencijalno štetnim hemikalijama. To je zato što štetne hemikalije iz njih mogu da "iscure" kad se suočavaju s visokim temperaturama.

Pročitajte još: Ovo je hrana koju pre jela OBAVEZNO morate oprati

Aluminijumski tiganji i posude za pečenje
Aluminijum neće dobro reagovati na visoke temperature vaše mašine za sudove, što može da dovede do promene boje. Svakako, takvi tiganji su i dalje upotrebljivi, ali sigurno nisu tako lepi. Ako ne želite da odvojite vreme za ručno pranje aluminijumskog posuđa, možda ćete želeti da uložite u neke druge opcije, poput silikonskih posuda za pečenje

Ako slučajno imate plastične posude bez BPA i na kojima je jasno označeno da smeju u mašinu, slobodno nastavite da ih perete u sudo-mašini.

Posuđe za kuvanje od livenog gvožđa

Posuđe za kuvanje od livenog gvožđa previše je dragoceno da bismo ga slučajno bacili u mašinu za sudove. Ono što ovo posuđe čini tako izvrsnim je prirodni sloj začina koji se vremenom na njemu nakuplja i stvara prirodni "no stick" premaz, koji intenzivnim pranjem u mašini može odmah da se ukloni.

Neprijanjajuće posuđe

Mnogo današnjeg "non stick" iliti posuđa s neprianjajućim dnom "sigurno" je za pranje u mašini za sudove, ali ono što piše na oznakama nije nužno tačno. Naime, neprijanjajuće posuđe vremenom će izgubiti svoj poseban sloj na visokim temperaturama u mašini za sudove, pa je bolje i sigurnije za zdravlje ručno pranje, baš kao i korišćenje posebnih sunđera koji neće oštetiti ovaj premaz.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.