Oglas
· · Komentari: 0

LUK VAM BRZO ISTRULI? Ne sme da stoji pored ovog povrća, a nije svejedno ni u čemu ga držite

Kada crni luk čuvate u kući, prija mu hladno, tamno i suvo mesto. U suprotnom će proklijati. I takav može da se jede, ali ne sme da istruli. Evo kako da vam stoji što duže zdrav.

1702549782_shutterstock_2120874353.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Gotovo da nema jela u koje se ne stavlja luk. Zato se može pronaći u gotovo svakoj kući, ali zbog pogrešnog skladištenja brzo propada i ljudi ga često bacaju. 

Gde je najbolje čuvati luk?

Čuvajte ga na hladnom, suvom mestu, daleko od sunčeve svetlosti, vlage i toplote – kaže Natali Alibrandi, stručnjak za prehrambene proizvode. Na osnovu ovoga, idealno mesto je u donjem ormariću u kuhinji, daleko od šporeta ili, ako kupujete na veliko, u ostavi ili garaži. Važna je i dobra ventilacija.

- Luk se najbolje čuva u mrežastim, papirnatim vrećicama, kartonskim kutijama, korpama – kaže Linda Li, osnivač bloga o vrtlarstvu „Garden Betty“.

Organski luk, međutim, duže će ostati svež nižim temperaturama, pa ga držite u fioci frižidera. Tokom zime, organski luk imati tendenciju da nikne ako se nedeljama ostavi na sobnoj temperaturi, dok neorganski luk može dugo tako da miruje. Budući da organski luk nije prskan hemijskim sredstvom za sprečavanje klijanja, često će niknuti ranije. Zato ga je potrebno držati u frižideru.

 

Koliko dugo može da stoji

U gore navedenim uslovima, luk može da stoji oko tri meseca. Kada se iseče, taj se rok trajanja znatno smanjuje, a luk treba držati u frižideru. Prepolovljeni luk izdržaće u frižideru oko pet dana. Sitno naseckan luk se osuši i brže izgubi ukus, a može trajati samo dan ili dva.

Možda ste čuli da ne valja skladištiti luk u blizini krompira, a iza tog saveta stoji nauka. Luk proizvodi visok nivo razinu etilena, što uzrokuje bržu razgradnju krompira. Osim toga, visok sadržaj vlage u krompiru može uticati na stanje luka kada se skladišti u neposrednoj blizini. Ostalo voće i povrće koje oslobađa gas etilen su jabuka, citrusi i banane, pa će ubrzati truljenje luka, kao i voće bogato vlagom poput dinja i krastavaca. Upijajuća priroda luka takođe znači da lako upija mirise. Najbolje ga je čuvati dalje od aromatične i mirisne hrane, poput đumbira. S druge strane, sastojci poput putera i sira mogu upiti miris luka, zbog čega je ključno čuvati iseckan luk u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru.

 

Što uzrokuje klijanje luka?

Toplota, vlažnost ili osvetljenje podstaći će klijanje. Luk koji klija i dalje je dobar za jelo (uključujući klice) sve dok je meso čvrsto i nema znakova truljenja. Rok trajanja luka brzo prolazi nakon što počne klijanje, budući da biljka crpi energiju iz lukovice, a lukovica se smežura tokom tog procesa. 

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas