Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЛУК ВАМ БРЗО ИСТРУЛИ? Не сме да стоји поред овог поврћа, а није свеједно ни у чему га држите

Када црни лук чувате у кући, прија му хладно, тамно и суво место. У супротном ће проклијати. И такав може да се једе, али не сме да иструли. Ево како да вам стоји што дуже здрав.

1702549782_shutterstock_2120874353.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Готово да нема јела у које се не ставља лук. Зато се може пронаћи у готово свакој кући, али због погрешног складиштења брзо пропада и људи га често бацају. 

Где је најбоље чувати лук?

Чувајте га на хладном, сувом месту, далеко од сунчеве светлости, влаге и топлоте – каже Натали Алибранди, стручњак за прехрамбене производе. На основу овога, идеално место је у доњем ормарићу у кухињи, далеко од шпорета или, ако купујете на велико, у остави или гаражи. Важна је и добра вентилација.

- Лук се најбоље чува у мрежастим, папирнатим врећицама, картонским кутијама, корпама – каже Линда Ли, оснивач блога о вртларству „Гарден Беттy“.

Органски лук, међутим, дуже ће остати свеж нижим температурама, па га држите у фиоци фрижидера. Током зиме, органски лук имати тенденцију да никне ако се недељама остави на собној температури, док неоргански лук може дуго тако да мирује. Будући да органски лук није прскан хемијским средством за спречавање клијања, често ће никнути раније. Зато га је потребно држати у фрижидеру.

 

Колико дуго може да стоји

У горе наведеним условима, лук може да стоји око три месеца. Када се исече, тај се рок трајања знатно смањује, а лук треба држати у фрижидеру. Преполовљени лук издржаће у фрижидеру око пет дана. Ситно насецкан лук се осуши и брже изгуби укус, а може трајати само дан или два.

Можда сте чули да не ваља складиштити лук у близини кромпира, а иза тог савета стоји наука. Лук производи висок ниво разину етилена, што узрокује бржу разградњу кромпира. Осим тога, висок садржај влаге у кромпиру може утицати на стање лука када се складишти у непосредној близини. Остало воће и поврће које ослобађа гас етилен су јабука, цитруси и банане, па ће убрзати труљење лука, као и воће богато влагом попут диња и краставаца. Упијајућа природа лука такође значи да лако упија мирисе. Најбоље га је чувати даље од ароматичне и мирисне хране, попут ђумбира. С друге стране, састојци попут путера и сира могу упити мирис лука, због чега је кључно чувати исецкан лук у херметички затвореној посуди у фрижидеру.

 

Што узрокује клијање лука?

Топлота, влажност или осветљење подстаћи ће клијање. Лук који клија и даље је добар за јело (укључујући клице) све док је месо чврсто и нема знакова труљења. Рок трајања лука брзо пролази након што почне клијање, будући да биљка црпи енергију из луковице, а луковица се смежура током тог процеса. 

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas