· · Komentari: 0

Drug TITO je uoči posete kraljice Elizabete naredio da se uvate sve ŽABE oko Belog dvora: Svi detalji odnosa britanske kraljice i Maršala (VIDEO)

Kraljica Elizabeta je posetila Jugoslaviju 1972. godine, a tom prilikom su je ugostili Tito i Jovanka Broz

1662714793_profimedia-0720751151.jpg
Foto: Profimedia

Kraljica Elizabeta II je sa svojim mužem posetila Beograd 1972. godine. To je bio prvi put da je kraljica posetila neku komunističku zemlju, a tom prilikom je izjavila kako različita politika ne utiče na prijateljske odnose dve zemlje. 

Par je bio u Beogradu dva dana, a zatim su posetili Dubrovnik i Zagreb. Ona je zbog ovog poteza bila pod oštrim kritikama javnosti, ali to je nije sprečilo da bude Maršalova gošća.

Pre nego što je kraljica stigla, drug Tito je naredio da se oko Belog dvora pohvataju sve žabe, kako bi ona mogla mirno da spava.

 To je u svojim memoarima objavio profesor Miodrag Todorović sa Univerziteta u Banjaluci, a Danas preneo pre 20 godina. Međutim, ispostavilo se da ovaj zvuk smiruje kraljicu i da je na njega navikla, pa je tako Tito ipak obustavio ovo naređenje. 

„Ovde je jako lepo ali iznenađena sam da ovde nema žaba. Odrasla sam slušajući horove žaba i taj zvuk me jako opušta“, rekla je britanska kraljica maršalu Josipu Brozu kako navodi profesor Miodrag Todorović.

Novinska agencija Asošijejted pres je na YouTube kanalu postavila snimak tadašnje posete, a video je pratio glas naratora koji je prepričavao tadašnji događaj.

 

Ono što je obeležilo posetu bila je kraljičina izjava koja se kasnije prepričavala kao anegdota. 

 "Ako je on mašinbravar, onda ja nisam kraljica Velike Britanije."

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.