Oglas
· · Komentari: 0

"NE KUNI ME MILA MAJKO" Kad je Glogovac izgovorio ove reči cela SRBIJA JE PLAKALA (VIDEO)

Navršilo se šest godina od smrti čuvenog srpskog glumca Nebojše Glogovca, koji je preminuo od karcinoma pluća.

1707513041_d4a4db3d7db83db9d76a8f055491b4da159f5764.jpg
Foto: Ata Images
Oglas

Glumca je bolest odnela za samo mesec dana. Agresivan kancer koji se “rodio” u njegovim plućima, brzo je matastazama, te napao i njegovu jetru zbog čega nije mogao da se operiše, uprkos svim naporima lekara.

Borba do kraja

Već na prvom pregledu saznao je da je bolest u poodmakloj fazi. Ipak, želeo je da se bori. Pomoć je potražio od čuvene doktorke u Nemačkoj, gde se podvrgnuo detaljnim analizama koje traju pet dana. Međutim, već posle trećeg saznao je zastrašujuću vest - da neće uspeti da se izleči.

- Bolje da ova dva dana provedete s porodicom - rečeno mu je u Nemačkoj.

Odmah se vratio u Srbiju kako bi poslednje trenutke bio sa suprugom i troje dece. Ipak, ni tada nije želeo da se tako lako preda, već se lavovski borio.

Bogata karijera

Svoju bogatu karijeru započeo je 1987. godine, ulogom u seriji "Bolji život", u kojoj je glumio Bobinog školskog druga.

Prvi put je igrao na filmu 1994. godine, kada je oživeo lik Fadila, vojnika JNA u ratnoj drami "Vukovar, jedna priča". Film "Ubistvo s predumišljajem" doneo mu je prvu glavnu ulogu na filmu, a uloga Bogdana, Srbina iz Hrvatske koji je ranjen u ratu, donela mu je nagradu "Car Konstantin" na Filmskom festivalu u Nišu.

Publika ga pamti i po filmovima "Nebeska udica", "Munje", "Bumerang", "Država mrtvih", "Kad porastem biću Kengur", "Klopka" za koju je dobio nekoliko nagrada na međunarodnim festivalima širom sveta, kao i u serijama "Vratiće se rode", "Moj rođak sa sela", Vojna akademija", "Žene sa Dedinja" i "Ravna Gora". Svoju poslednju ulogu pred kamerama odigrao je u filmu "Južni Vetar", gde je oživeo lik Goluba, ali premijeru nije dočekao.

Dobitnik je brojnih priznanja među kojima se izdvajaju Car Konstantin za najbolju mušku ulogu u filmu "Ubistvo s predumišljajem", Dobričin prsten, Sterijina nagrada, nagrada Zoran Radmilović....

Reči zbog kojih je Srbija plakala

U moru uloga ovog izvanrednog dramskog umetnika, izdvaja se rola sveštenika u seriji "Moj rođak sa sela", gde je otpevao pesmu "A što ti je, mila kćeri" u sceni ispovedanja starice koja je na samrti.

U njoj, Glogovac razgovara sa staricom o životu i smrti:

"Bilo mi je lepo".

"To je samo putovanje. Svi ćemo mi tamo", odgovorio joj je on.

"Kako znate?"

"Verujem, majko. Tako znam".

"Da li biste hteli nešto da mi otpevate? Ali ne crkveno... Nešto o mladosti".

Nakon ovih reči Glogovac je zapevao stihove pesme "A što ti je mila kćeri", koji su rasplakali celu Srbiju. U pitanju je narodna pesma koju je otpevala Silvana Armenulić, a pre nje je izvela Radmila Dimić.

Nakon Glogovčeve smrti ustanovljena je nagrda sa njegovim imenom. Dramski umetnik počiva u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas