Oglas
· · Komentari: 0

VIOLINOM POKORILA SVET: Novosađanka stigla do samog vrha i osvojila najznačajnije priznanje

Da Lana Zorjan (15) sigurnim koracima stasava u vrhunskog muzičara i da joj se smeši blistava karijera, stigla je još jedna potvrda. Talentovana violinistkinja iz Novog Sada, student prve godine Akademije umetnosti u rodnom gradu u klasi maestra Stefana Milenkovića je na - International Classical Music Awards - ICMA, proglašena za najboljeg mladog umetnika do 18 godina u kategoriji Discovery Award 2024. Ovo je prvi put da je neko iz Srbije osvojio ovu prestižnu nagradu.

1706347469_446789_lana-zorjan-1-foto-privatna-arhiva_f.jpg
Foto: Privatna arhiva
Oglas

U žestokoj konkurenciji, među 375 nominacija, našlo se i ime Novosađanke Lane Zorjan, koju je za prestižnu svetsku nagradu za klasičnu muziku za profesionalne muzičare, imenovala Akademija za mlade talente iz Lihtenštajna.

- Sama nominacija, za mene je bila najveće priznanje za rad, trud i posvećenost koje ulažem u violinu od kada znam za sebe - uzbuđenim glasom započinje Lana razgovor za "Novosti" posle osvajanja velikog svetskog priznanja. - Poslala sam dva snimka, biografiju, spisak dosadašnjih nagrada i zaista nisam imala nikakva očekivanja. Žiri sastavljen od muzičkih kritičara iz 19 zemalja i predstavnika najuticajnijih medija u svetu klasične muzike, tajno su glasali u više etapa, jer se sužava krug nominacija. Konačni rezultati stigli su 18. januara.

O ovoj nagradi, priznaje nam mlada umetnica, nije ni sanjala da može da je osvoji, a sada je doživljava kao potvrdu da se posvećen i dugotrajan, često iscrpljujući rad, na kraju isplati daleko više nego što mislite da je uopšte moguće. Izuzetno je zahvalna direktoru Lihtenštajn muzičke Akademije, profesoru Draženu Domjaniću koji je prepoznao njene kvalitete, video potencijal u njenom sviranju i došao na ideju da je nominuje zajedno sa ostalim fenomenalnim kandidatima.

Prošle godine u ovo vreme, petnaestogodišnja Novosađanka bila je učenik drugog razreda srednje škole i uporedo završavala osmi razred osmoletke.

- Nisam ni sanjala da ću za pola godine polagati prijemni ispit na Akademiji umetnosti i postati redovan student u klasi našeg svetski proslavljenog violiniste, a sada mog profesora Stefana Milenkovića - otkriva nam naša sagovornica, koja se još privikava na studentski život. - Rad sa njim je za mene pravo ostvarenje snova i osećam da uz njegovu podršku zaista mogu da ostvarim sve što isplaniram. On kao da ima čarobni štapić kojim jako brzo i efikasno rešava sve probleme na koje nailazim u programu.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas