Oglas
· · Komentari: 1
MATRIJARHAT

Kada MUŠKARAC ujutru vidi cipele ISPRED VRATA, zna da je - IZBAČEN

U svetu postoji jedno "carstvo" u kojem caruju žene. One donose odluke, raspolažu imovinom i ujutru izbace mušakrca iz kuće.

1604302134_woman-1749355_1280.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Znate li da matrijarhat postoji i danas, u gotovo izvornom obliku, i da se hiljadama godina nesmetano odvija u jugozapadnoj kineskoj provinciji Junan, u podnožju Himalaja, ali i u Indoneziji, na planinama zapadne Sumatre?

Pročitajte još: SA 66 ISTA KAO SA 30: Lepa manekenka tvrdi da je KLJUČ DOBROG IZGLEDA u samo JEDNOJ stvari (FOTO)

Cipele ispred vrata
Da je "zamenjen", ljubavnik saznaje prema cipelama - ako se par muške obuće nalazi ispred partnerkinih vrata, to znači da je, makar i simbolično, zauzeta drugim i da joj je nepotreban.

Od kada se saznalo za tibetansku zajednicu Mosuo, postali su prava turistička atrakcija, privlačeći veliki broj znatiželjnika.

Veruje se da pripadnici ovog plemena oko 2000 godina neguju kulturu matrijarhata, društvenog uređenja u kom vlast pripada ženama, pogotovo majkama.

Više od dva milenijuma žene donose odluke i partnere menjaju kad god požele i upravljaju imovinom.

One su na čelu porodice, brinu se o zajednici, zadužene su za sve važnije odluke i upravljanje imovinom. Partnere menjaju kad požele, mogu da ih imaju više istovremeno, a muškarac je u obavezi da napusti njenu kuću pre svitanja.

Pročitajte još: PET dokaza zašto je bolje imati PEDESET nego 20 GODINA!

Foto: Piksabej

Žena sama podiže decu, ne zanima je previše ko im je otac, jer su ujak i bratanac važnije figure u njihovom odgajanju. Koliko je Mosuancima nebitna spoznaja dečjeg očinstva, potvrđuje i to što u jeziku ovog plemena ne postoji reč koja označava pojam "muž" i "otac".

Ne postoji reč koja označava muž ili otac!

Pored pomenutog plemena, ovaj oblik organizacije društva neguje i autohtona etnička grupa Minangkabau, koja živi na planinama zapadne Sumatre, u Indoneziji, a predstavljaju najveći matrijarhat na svetu, čija se kultura zasniva na lokalnim običajima, verovanjima i zakonima izvedenim iz animizma i hinduizma, ali delimično i na islamu.

Pročitajte još: ISTANČAN UKUS: Dame u zrelim godinama ove SITNICE morate da posedujete

Kod njih mladoženja dolazi u ženinu kuću i živi sa njenom rodbinom, donoseći miraz koji su upravo oni tražili. Žene iz ove grupe pribegavaju braku, jer im donosi ekonomske i socijalne privilegije, dok se od muškaraca očekuje samo da redovno donose prihode, podmirujući sve troškove domaćinstva.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas