· · Коментари: 1
МАТРИЈАРХАТ

Када МУШКАРАЦ ујутру види ципеле ИСПРЕД ВРАТА, зна да је - ИЗБАЧЕН

У свету постоји једно "царство" у којем царују жене. Оне доносе одлуке, располажу имовином и ујутру избаце мушакрца из куће.

1604302134_woman-1749355_1280.jpg
Фото: Пиксабеј

Знате ли да матријархат постоји и данас, у готово изворном облику, и да се хиљадама година несметано одвија у југозападној кинеској провинцији Јунан, у подножју Хималаја, али и у Индонезији, на планинама западне Суматре?

Прочитајте још: СА 66 ИСТА КАО СА 30: Лепа манекенка тврди да је КЉУЧ ДОБРОГ ИЗГЛЕДА у само ЈЕДНОЈ ствари (ФОТО)

Ципеле испред врата
Да је "замењен", љубавник сазнаје према ципелама - ако се пар мушке обуће налази испред партнеркиних врата, то значи да је, макар и симболично, заузета другим и да јој је непотребан.

Од када се сазнало за тибетанску заједницу Мосуо, постали су права туристичка атракција, привлачећи велики број знатижељника.

Верује се да припадници овог племена око 2000 година негују културу матријархата, друштвеног уређења у ком власт припада женама, поготово мајкама.

Више од два миленијума жене доносе одлуке и партнере мењају кад год пожеле и управљају имовином.

Оне су на челу породице, брину се о заједници, задужене су за све важније одлуке и управљање имовином. Партнере мењају кад пожеле, могу да их имају више истовремено, а мушкарац је у обавези да напусти њену кућу пре свитања.

Прочитајте још: ПЕТ доказа зашто је боље имати ПЕДЕСЕТ него 20 ГОДИНА!

Фото: Пиксабеј

Жена сама подиже децу, не занима је превише ко им је отац, јер су ујак и братанац важније фигуре у њиховом одгајању. Колико је Мосуанцима небитна спознаја дечјег очинства, потврђује и то што у језику овог племена не постоји реч која означава појам "муж" и "отац".

Не постоји реч која означава муж или отац!

Поред поменутог племена, овај облик организације друштва негује и аутохтона етничка група Минангкабау, која живи на планинама западне Суматре, у Индонезији, а представљају највећи матријархат на свету, чија се култура заснива на локалним обичајима, веровањима и законима изведеним из анимизма и хиндуизма, али делимично и на исламу.

Прочитајте још: ИСТАНЧАН УКУС: Даме у зрелим годинама ове СИТНИЦЕ морате да поседујете

Код њих младожења долази у женину кућу и живи са њеном родбином, доносећи мираз који су управо они тражили. Жене из ове групе прибегавају браку, јер им доноси економске и социјалне привилегије, док се од мушкараца очекује само да редовно доносе приходе, подмирујући све трошкове домаћинства.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.