· · Komentari: 0
PISCI

Marija Miljević otkrila MISTERIJU Milorada Pavića: Imao je kutiju za pisanje staru 100 godina sa bezbroj TAJNIH fioka!

Marija Miljević je pre 12 godina snimila intervju sa Miloradom Pavićem koji nikada nije objavljen, a otkriva mnoge tajne.

1618822826_JAKAseci.jpg
Marija Miljević Foto: Privatna arhiva

Na 67/68. Martovskom festivalu dokumentarnog filma u utorak u 15 časova i 40 minuta biće prikazan TV film "Pavićeva kutija za pisanje" posvećen velikom akademiku i jednom od naših najprevođenijih pisaca u svetu Miloradu Paviću, autorke i urednice u RTS-u Marije Miljević Rajšić, nastao u produkciji Kulturno umetničkog programa RTS-a.

Pročitajte još: Srpsko jermenski brakovi su najuspešniji iz dva dobra razloga

TV film "Pavićeva kutija za pisanje" istražuje koliko o piscu govori okruženje u kojem stvara, njegovo ostrvo pisaćeg stola.

Dugalić čita stihove
Tekstove iz dela Milorada Pavića čita glumac Nebojša Dugalić, autor je Marija Miljević Rajšić, a film je nastao u produkciji Kulturno umetničkog programa RTS.
Ceo razgovor nikada nije javno prikazan.

- Ovo je svojevrsna "književna geografija" prostora u kojem je akademik i pisac Milorad Pavić živeo i stvarao, koju otkrivamo kroz šetnju njegovim stanom koji je danas piščev Legat. Gledaoci će moći da vide vredan arhivski materijal, razgovor sa piscem, snimljen pre 12 godina, koji do sada nije bio integralno prikazan - kaže Marija Miljević.

Pročitajte još: Tito je znao, a vidovnjakinja najavila: ZLATNA VODA u Zmajevu otkriva Atilin grob

Marija Miljević Foto: Privatna arhiva

Pisac je Mariji Miljević otkrio tajne koje stoje iza predmeta kojima je bio okružen, a koji su bili inspiracija za neke od njegovih priča i romana, poput "Predela slikanog čajem" "Tunižanskog kaveza", kao na primer.

Marija sa piscem
Pisac je čuvao tajne predmete...

Pročitajte još: Staljinov SAN bio je da na Arktiku rodi LIMUN, pa je Lisenko smislio "JAROVIZACIJU"! Onda je nastao SKANDAL (VIDEO)

- Ispričao nam je i o kutiju za pisanje koja je stara 100 godina i pronađena u Kotoru, ima bezbroj tajnih fijoka, a koja mu je poslužila kao struktura za istoimeni roman i otkriva brojne priče njegovih predaka, koje su, kako kaže zapisane u ogledalima njegovog stana - ističe Marija.

Promocija filmu u Parizu
Kako je u 20 veku nastao prvi roman 21. veka!

Pavić je Mariji pokazao i rukopis čuvenog "Hazarskog rečnika". Ispričao joj je i kako je nastao ovaj roman koji je preveden na više od 40 jezika i koji su kritičari, iako je napisan u 20, nazvali prvim romanom 21. veka.

Pročitajte još: Rusi "odlepili" za garderobom od KOPRIVE I KONOPLJE: Tkanine sprečavaju RAK KOŽE, a veruje se da postoje i druga lekovita svojstva

Milorad Pavić za radnim stolom Foto: Arhiva Novosti

Ovaj TV film je uoči pandemije prikazan u Srpskom kulturnom centru u Parizu, na večeri pod nazivom "Fantastični svetovi Milorada Pavića".

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.