· · Komentari: 0
NEGA KOSE

Mučite muku sa OPADANJEM KOSE? Ovo su mogući UZROCI

Mnogo je razloga za ovu pojavu.

1602148543_Depositphotos_147490985_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Da li se suočavate sa ovim problemom, a ne možete da utvrdite uzrok? Evo najčešćih razloga za opadanje kose.

Agresivni šampon

Da, znamo da svi modeli na reklamama za šampone imaju bujnu i sjajnu kosu, ali ne odgovaraju svi tipovi šampona svim tipovima kose. Bolje je birati blage šampone, sa što manje hemikalija.

Fizički stres

Bilo koja vrsta povrede, pa i operacija mogu poremetiti prirodni proces rasta kose. Ovo stanje naziva se telogen efluvijum, a odlikuje se usporenim ciklusima rasta. Čim se organizam oporavi, kosa će početi ponovo da raste.

Mentalni stres

Možda je isprva teško poverovati, ali mentalni i emotivni stres mogu da izazovu opadajne kose. Stres izaziva promene u ponašanju i navikama, što utiče na zdravlje. Tehnike relaksacije i psihološka pomoć u tom slučaju mogu biti od pomoći.

Pročitajte još: Frizer otkrio NAJVEĆU GREŠKU koju pravimo dok peremo kosu, a može da dovede do OPADANJA

Foto: Depozit

Trudnoća

Promene u nivou hormona, i fizički i mentalni stres kroz koje prolazi trudnica, mogu izazvati gubitak kose. Srećom, ovo se dešava samo tokom trudnoće, a eventualno može potrajati još neko vreme nakon porođaja.

Nedovoljno vlage

Pošto je vaša kosa svakodnevno izložena suncu, smogu, i hemikalijama iz šampona, vrlo je bitno redovno je negovati.

Agresivno tretiranje kose

Suviše vezivanja, uvrtanja, feniranja, peglanja, hemijskih tretmana ili upotreba ekstenzija mogu oslabiti koren kose i izazvati njeno ispadanje.

Pročitajte još: Lekovite biljke JAČAJU KOSU i sprečavaju OPADANJE! Evo kako da ih koristite

Trihotilomanija

U pitanju je opsesivna navika čupanja kose. Može izazvati gubitak kose u pečatima, ili po celoj površini glave. Ukoliko se kontroliše na vreme, kosa će izrasti ponovo. U suprotnom, gubitak kose biće trajan.

Foto: Depozit

Genetika

Sa gubitkom kose nekad je povezan nasledni faktor. Ako neko od članova porodice, pogotovo roditelji, gubi kosu, šanse da će se deci dogoditi ista stvar znatno su povećane.

Rigorozne dijete

Ukoliko preskačete obroke, vaše telo neće dobijati određene nutrijente. Nedostatak vitamina, gvožđa ili određenih proteina mogu izazvati opadanje.

Pročitajte još: Uvek na isti način oblikujete kosu? Evo šta vaša SVAKODNEVNA FRIZURA govori o vama?

Nezdrave navike

U ovo spada pušenje, preterano konzumiranje alkohola, obilje neprospavanih noći itd. Štetne navike ometaju prirodne cikluse u organizmu, utičući i na rast kose.

Hipotireoza

Štitna (tiroidna) žlezda zadužena je za proizvodnju određenih hormona, koji utiču na pravilno funkcionisanje metabolizma. Hipotireoza je poremećaj izazvan nedostatkom hormona štitne žlezde i može izazvati mnogo problema u organizmu, između ostalog i opadanje kose.

Foto: Depozit

Infekcija

Mnogo je gljivica, bakterija, i parazita koji mogu da izazovu opadanje kose. Infekcije vremenom mogu da postanu gore, izazivajući iritaciju i svrab. Zato je vrlo bitno redovno održavati higijenu.

Pročitajte još: Pogrešno korišćenje ČETKE povećava mogućnost OPADANJA KOSE

Autoimune bolesti

Kod autoimunih bolesti telo napada sopstvena zdrava tkiva, a nekad je u pitanju i koža glave.

Lekovi

Ako vam je zdravlje već duže vreme narušeno, velike su šanse da vam kosa opada usled uzimanja jakih lekova. U većini slučajeva nema razloga za brigu jer će kosa postati jača onda kada organizam počne da se oporavlja i prestanete da pijete lekove. Ipak, kod hemoterapije ovaj problem trajaće duže.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.