· · Komentari: 0
zdrava ishrana

Prednosti INTEGRALNOG HLEBA: Koliko KRIŠKI dnevno treba pojesti

Toliko puta ste čuli izraz "integralna hrana", a možda ne znate šta znači ovaj izraz i kakva je to hrana

1603376829_Depositphotos_13626061_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Kada kažemo integralna hrana, to se pre svega odnosi na žitarice i to one koje nisu prošle proces obrade, već je njihovo zrno celo.

Obradom zrno gubi svoju nutritivnu vrednost, što nije slučaj sa integralnim zrnom koje zadržava hranljivost, a zdravstvena korist je višestruka.

Pročitajte još: U ovome je CAKA! Nikada ne treba da čekate da OSETITE GLAD i IZGUBIĆETE KILOGRAME

Zdravstvene koristi integralnih namirnica su dobro varenje, redovno pražnjenje creva, sniženje nivoa lošeg holesterola. Dodatna korist integralnih namirnica jesu vitamini.

Integralne namirnice imaju značajnu veću količinu vitamina B grupe koja je izuzetno važna za metabolizam ugljenih hidrata, ali i za kvalitet kože i noktiju. Što se tiče mršavljenja vlakna su krucijalna za svaku dijetu, iz dva razloga.

Razlog zašto treba da jedete integralne žitarice jeste jer uspešno kontrolišu nivo šećera u krvi. Integralne žitarice sadrže više vlakana i zato duže pružaju osećaj sitosti, za razliku od belog brašna koje dovodi do naglog skoka šećera, a potom i gladi.

Pročitajte još: E, ovo nam je SVIMA TREBALO! Ovo je hrana koja OBUZDAVA APETIT

Umerena konzumacija

Ne bi trebalo da jedete više od 3 parčeta pravog integralnog hleba na dan. Isto važi i za integralnu testeninu – iako jeste zdravija u smislu da održava nivo šećera u krvi, sadrži vitamine B grupe, poboljšava varenje – onda i dalje ima isto kalorija kao bela testenina.

 Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.