Oglas
· · Komentari: 0

Imate problem sa buđenjem? Evo kako da ustanete ranije, lakše i sa više energije

Način na koji počinjemo jutro može snažno uticati na to kako se osećamo tog dana. Ako se svakog jutra budite prekasno i bez energije, velika je verovatnoća da ćete ceo dan biti bezvoljni i pod stresom. Stručnjaci tvrde da postoje načini koji svakome mogu pomoći da se budi lakše i sa više enegrije.

1710151665_3810331_budjenje-uz-mobilni-telefon-shutterstock-2071906085_ff.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Praćenje određenih rutina daje nam disciplinu, energiju i motivaciju. Iako svi imamo različite navike, jedno je sigurno, pridržavanje određene rutine koristi našem blagostanju, što je i naučno dokazano.

Ako niste jutarnja osoba ili patite od sezonskog afektivnog poremećaja, to je mnogo lakše reći nego učiniti. Na sreću, stručnjaci kažu da postoje načini da se budimo lakše i sa više energije. Ovo su neki od saveta.

Kvalitetan san je na prvom mestu

Normalno je da se povremeno budite bez energije, ali ako se to dešava redovno, trebalo bi da razmislite u čemu je problem, rekla je za Vogue stručnjak za spavanje dr Rebeka Robins. Moramo da naučimo da savladamo buđenje iz sna, tazbuđivanje i spremnost za početak dana, ali to u velikoj meri zavisi od kvaliteta našeg sna, odnosno sposobnosti da što lakše zaspimo.

Ako je rutina spavanja loša ili ako spavamo manje od sedam sati tokom noći, normalno je da se ujutro osećamo umorno i letargično. Problemi sa spavanjem se u većini slučajeva mogu lako rešiti malim promenama u dnevnim navikama, ističe Robins.

Svetlost pomaže da se probudite

Baš kao što bi trebalo da smanjimo izlaganje svetlu uveče da bismo lakše zaspali, ujutru bi trebalo da uradimo suprotno tako što ćemo se izložili prirodnom svetlu da bismo se lakše probudili. Čim se probudimo ujutru, treba da otvorimo zavese i, ako je moguće, izađemo napolje na svež vazduh.

Fizička aktivnost i doručak smanjuju pospanost

Pored svetlosti, naš cirkadijalni ritam se oslanja i na druge signale. Ovo uključuje fizičku aktivnost i vreme obroka. Čak su i studije potvrdile da vežbanje ujutru može da smanji pospanost, a otkriveno je da doručak generalno poboljšava budnost i daje nam energiju koja nam je potrebna da bolje započnemo dan.

Morate biti dosledni

Važno je uspostaviti zdravu rutinu spavanja a to podrazumeva odlazak u krevet i buđenje u isto vreme svakog dana, čak i vikendom, savetuju stručnjaci. Svoje obroke, vežbe i sve druge aktivnosti treba da uskladimo sa našim idealnim rasporedom.

Naša rutina buđenja je jednako važna kao i naša rutina opuštanja. U idealnom slučaju, to je rutina koje se možemo pridržavati i koja će nam pomoći da što lakše pređemo iz faze spavanja u fazu budnosti.

(Kurir)

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas