Oglas
· · Komentari: 0
oprez

Situacije u kojima kontraceptivne pilule ne deluju: Važno je znati na vreme

Kontraceptivne pilule su jedna od najčešćih metoda kontracepcije i ako se uzimaju pravilno, imaju izuzetno visoku učinkovitost.

1607430249_Depositphotos_375906196_s-2019.jpg
Foto: Deposit
Oglas

Ipak, postoje situacije u kojima one ne deluju, tj. kada uprkos tome što ih koristite može doći do začeća. To se najčešće dešava iz ovih razloga:

Zaboravili ste da popijete pilulu ili ste prekasno počeli s novim pakovanjem

Najveći razlog zbog kog kontraceptivne pilule ne deluju jeste taj što ih žene ne uzimaju redovno. Ako zaboravite da popijete pilulu koja je u sredini ili kraju pakovanja, verovatno neće doći do začeća, ali ako počinjete novi ciklus i preskočite neku od prvih 7, tu može nastati problem. Prva nedelja uzimanja je najvažnija za sprečavanje razvoja jajne ćelije. Ako se pokrene ovulacijski ciklus, dalje (redovno) korišćenje pilula ga neće zaustaviti.

Pročitajte još: Ceo život OBLAČITE GRUDNJAK POGREŠNO: Fali samo 1 sitnica i izgledaćete FENOMENALNO!

Ako između kraja uzimanja jednog pakovanja i početka uzimanja drugog napravite veću pauzu nego što je propisano, veće su šanse da ćete zatrudneti. U tom slučaju treba da koristite dodatnu zaštitu sve dok ne potrošite celo pakovanje pilula.

Koristite alarm ili aplikaciju koja će vas podsećati na redovno uzimanje.
Uzimate određene lekove protiv migrene ili epilepsije
Određene vrste lekova za epilepsiju umnožavaju enzime jetre, što znači da ubrzavaju proces razgradnje hormona. Neki lekovi za epilepsiju se uzimaju i u slučaju migrene, pa pre njihovog korišćenja treba da se posavetujete sa lekarom.

Imate upalu creva ili neki drugi problem sa probavom

Pojedine crevne bolesti (npr. Kronova) onemogućavaju telu da pravilno apsorbuje oralne medikamente, uključujući i kontraceptivne pilule. Isto važi za hroničnu dijareju ili intenzivno povraćanje tokom nekoliko dana, kada je apsorpcija hormona poremećena. Tada je najbolje da koristite dodatnu zaštitu.

Uzimate pilule u različito vreme svakog dana

Vremenske oscilacije od 3-4 sata neće biti problem kod kombinovane hormonske kontracepcije (pilule s estrogenom i gestagenom), iako se preporučuje što veća preciznost. Međutim, ako pijete pilule koje sadrže samo gestagen, morate biti pažljiviji s rasporedom uzimanja. S obzirom na to da sadrže samo jedan hormon, čak i manja nepravilnost u uzimanju može smanjiti njihovu pouzdanost.

Foto: Deposit

Pročitajte još: Dan Jelene koja od marta radi u KOVID BOLNICI: Dete je posle svake smene pita nešto što ne ostavlja ravnodušnim

Pijete određene antibiotike

Većina antibiotika ne utiče na dejstvo kontraceptivnih pilula, ali ima i onih koji mogu smanjiti njihovo dejstvo. Ako vam je dijagnostikovana neka teža bolest ili je predviđena dugotrajna terapija, svakako napomenite lekaru da uzimate hormonsku kontracepciju.

Većina antibiotika ne utiče na dejstvo kontraceptivnih pilula.

Koristite gospinu travu

Gospina trava je biljni lek koji se najčešće uzima kod psihičkih stanja kao što su depresija i teskoba. Ova biljka može povećati razgradnju estrogena i tako učiniti oralnu kontracepciju manje efikasnom. Uzimate li kontraceptivne pilule, izbegavajte gospinu travu i razmotrite uzimanje drugih biljnih preparata u dogovoru s lekarom.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas