Oglas
· · Komentari: 0
TRUDNOĆA

Trudnice, pogledajte u noge i ako primetite OVU promenu, idite kod lekara!

Važno je dijagnostikovati je na vreme ako planirate potomstvo, a trebalo bi posumnjati na nju i ukoliko primetite trombozu dubokih vena na donjim ekstremitetima, u vidu bola, crvenila ili otoka.

1606556022_Depositphotos_4780781_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

Međutim, većina osoba sa trombofilijom nema nikakvih zdravstvenih problema, te se o njoj u široj javnosti ne zna dovoljno, što može predstavljati problem, kako u ranom dijagnostikovanju, tako i u zakasnelom lečenju.

Pročitajte još: Ovaj HORMON U JETRI može da utiče na sklonost ka slatkoj hrani i ALKOHOLU

Šta je zapravo trombofilija, da li je reč o bolesti ili stanju organizma, objašnjava dr Tatjana Dragišić, specijalista interne medicine, hematolog u Kliničkom centru Srbije:

- Trombofilija je stanje koje karakteriše skolnost organizma ka povećanom stvaranju tromba usled urođenih ili stečenih poremećaja u koagulaciji. NJeni prvi pokazatelji najčešće su neprovocirane trozboze, na primer, duboka venska tromboza.

Dešava li se da ih pacijenti ni ne primete dok ne postane kasno?

- Svako od nas može imati urođenu trombofiliju ili je steći tokom života, ali se pacijenti uglavnom javljaju kada dođe do ozbiljnih tromboznih događaja: duboke venske tromboze, embolije pluća, srčanog i moždanog udara, spontanog pobačaja kod žena.

Pročitajte još: Otišao kod doktora i saznao da mu je ostalo POLA SATA ŽIVOTA!

Kakve poteškoće i komplikacije mogu nastati?

Trombofilija izaziva teške kompikacije.

- Zbog trombofilije mogu nastati ozbiljne komplikacije kao što su arterijske i venske tromboze. Najčešće je duboka venska tromboza ta koja može dovesti i do teže komplikacije poput embolije pluća. Kod muškaraca može izazvati srčane i moždane udare pre pedesete godine, bez podataka o porodičnom opterećenju (naslednom faktoru).

Zbog čega se iza neplodnosti i sklonosti pobačajima često krije trombofilija?

Pročitajte još: Šta hladan nos govori o vašem zdravlju?

- Ona uzrokuje zapušenje malih kapilara, što u daljem toku dovodi do smanjene ishrane posteljice i neadkevatnog razvoja ploda, a samim tim i posledičnog pobačaja.

Važna je dijagnostika na vreme Foto: Depozit

Na koji način i koliko brzo se leči?

- Kada se desi trombozni događaj uslovljen postojanjem trombofilije, neophodno je lečenje niskomolekularnim heparinom i antiagregacionom terapijom, u zavisnosti od toga da li je tromboza arterijska ili venska. Kod žena sa ponavljanim sponatanim pobačajima, u trudnoći je neophodna profilaksa niskomolekularnim heparinom, a kod blagih oblika antiagregacionom terapijom.

Lečenje je u nekim slučajevima doživotno.

Lečenje traje u zavisnosti od toga do kojeg je tromboznog događaja došlo: kod trudnica koje su prethodno imale trombozni događaj, a imaju trombofiliju, sprovodi se profilaksa u toku trudnoće. Ukoliko se radi o kardiološkim ili neurovaskularnim događajima, lečenje je doživotno, nekim od vidova antiagregacione ili antikoagulantne terapije. Kod ponavljanih tromboza, primena antikoagulantne terapije je doživotna.

Pročitajte još: Saznajte da li ste TORANJ ili MOST: Držanje tela otkriva hoće li vas leđa boleti

Može li upotreba određenih lekova doprineti pojavi ovog stanja organizma?

- Može, a na prvom mestu su kontraceptivi, jer su oni protrombogeni. Uz to, pušenje može doprineti nastanku trombofilije, jer oštećuje kapilare, a pojavi ovog stanja doprinosi i gojaznost.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas