Oglas
· · Komentari: 0
TEST

Uz pomoć ova TRI NAČINA proverite jesu li jaja sveža

Kako bi vam sveža jaja ostala jestiva i do četiri nedelje, potrebno je da ih pravilno držite u frižideru

1608577721_jaja.jpg
Foto: depositphotos
Oglas

Ukoliko ste bacili ambalažu i niste sigurni koliko su jaja stara, postoji nekoliko načina pomoću kojih možete da proverite. 

Pročitajte još: Niste ni znali, ali evo kako još možete da upotrebite MASLINOVO ULJE u kući?

Ukoliko se jedno jaje pokvarilo, ne znači da su i ostala, a njihovu svežinu možete proveriti pomoću činije vode i osećaja.

 

 

Foto: despositos

Da li jaje tone ili pluta

Ovaj jednostavan trik pokazaće koliko su jaja srara. Uzmite duboku činiji i napunite vodom. Potom jaje stavite u činiju tako da bude potpuno prekriveno vodom, na ovaj način dobićete tri rezultata.

 - ako je jaje potonula na dno ili se okrenulo na stranu i tako ostalo, znači da je sveže.

- ukoliko jaje tone, sli stoji pod uglom na vrhu, verovatno je staro oko nedelju dana i još uvek može da se jede.

- ukoliko jaje ne pluta, znači da je staro i da treba da ga bacite.

Otopite dve kašičice soli u dve šoljice hladne vode. Stavite jaje u vodu: ako potone znači da je dobro, ako pluta, znači da je prestaro

Postamtrajte belance

Ovaj test je dobra ideja ako ne planirate da kuvate jaje, nego trebate da ga razbijete pre pripremanja. Razbijte jaje na ravni beli tanjir i dobro razmotrite konzistenciju i izgled belanaca - ne bi smelo previše da se razlije, jer treba da bude gust i pomalo lepljiv, blago neproziran. Ipak, ako je belance vodenasto, previše prozirno, jaje više nije sveže. S vremenom, belance propada i postaje vodenast, a primetićeze i da žumance više nije zaobljeno, nego pomalo spljošteno.

Proverite miris

Sumporast miris često se opisuje kao "miris pokvarenog jajeta". S razlogom, jer jaje koje se pokvari intenzivno sumporasto smrdi, toliko jako da se može osetiti i kroz ljusku. Ako stanje nije baš toliko jasno, a zabrinuti ste zbog svežine, razbijte jaje na tanjir i dobro ga pomirišite. Ukoliko osetite miris sumpora, bacite jaje.

Ako su jaja pala na bilo kojem od ova tri testa definitivno nisu za jelo. Starija jaja koja su još dobra možda je najbolje tvrdo skuvati – imaju veći vazdušasti mehur, pa će se lakše guliti nakon kuvanja.

Pravilno kuvanje

Salmonela i ostale štetne bakterije vrlo su česte u jajima, zbog toga je nužno jaja uvek dobro termički obraditi. Ako ste ih kuvali prekratko, na meko, to nije dovoljno da se unište sve opasne bakterije. Zbog toga se preporučuje da jaja uvek kuvate na tvrdo, a ako ih pečete, zagrejte ih do 75°C. Kuvana jaja čuvajte u frižideru.

Da li su sveža jaja kuvana

Niste dobro rasporedili jaja u frižideru i sada više ne znate koja su sveža, a koja kuvana? Lako ćete to otkriti. Jaje blago zavrtite na ravnoj površini - ako je nestabilno i ljulja se znači da mu se pomera unutrašnjost, odnosno da je sveže. Ako se okreće glatko, kuvano je.

Pročitajte još: Stakla se neće magliti ako "ukradete" nešto od MUŠKARACA!

Pravilno čuvanje

Jaja treba čuvati u frižideru, najbolje u kartonu u kojem ste ih kupili. Ambalaža će zaštititi jaja od razbijanja i od navlačenja mirisa ostale hrane, a na njoj je naveden i rok trajanja. Treba da stoje vrhom ka gore. Žumance je sklonije kvarenju od belanaca, a u ovom će se položaju vazdušni mehur zadržavati na vrhu, pa će biti manja verovatnoća da će štetne bakterije pronaći put do žumanaca.

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas