· · Komentari: 1
PROKLETSTVO

Na ovom mestu u Srbiji nesreće se dešavaju od 1883: Niz liticu se slivala KRV nedužnih i tako je dozvala PROKLETSTVO

Krivi Vir, selo u boljevačkoj opštini, nastalo je zbog ljubavi i nema sela u Srbiji za koje se toliko vezuje ljubav, ali i prokletstvo potoka krvi što su se slivali niz ukletu liticu nazvanu Kamen ljubavi.

196a06c7d84a05c7fe532bc17b422c9f26bbebf1.jpg
Foto: Z.R.

Čak je i reka Crni Timok prozvana Nevernička suza jer je, prema legendi, suprug svoju ženu nevernicu bacio sa litice pred pećinu Pećuru iz koje izvire reka.

Pročitajte još: Kako se nasmeje, iz zuba mu izviruje kučina: Deda Živojin otišao u vodenicu, a onda je neko ZAKUCAO NA VRATA

Slavče zna legende

- Prema jednom predanju, selo je nazvano Krivi Vir po virovima kojima Crni Timok obiluje, po drugoj zato što su, bežeći od Turaka, meštani krivudali i krili se po tim virovima, ali najpoznatiji smo po kosovskim božurima koji, kako naučnici tvrde, rastu samo na Kosovu i u ovom selu - kaže Slavoljub Cankić Slavče, predsednik mesne zajednice Krivi Vir, poznatiji pod nadimkom Kmet. .

Predanje, po kome je selo nastalo zbog iskrene i strasne ljubavi, zapisao je Miša Milenković a ispričao mu ga je njegov deda Laza Antić.

Gazdina kći se zagoledala u očevog slugu...

Legenda kaže da se gazdina kći zagledala u očevog slugu, pobegli su i nastanili se podno Bukovika, ali su njena braća uspela da ih nađu. Uzalud su pokušavali da je nagovore da se vrati kući. Nije htela da se odvoji od supruga Malečkog i njihovo troje dece. Sestra je rekla da će, ako budu uporni, morati prvo da ubiju nju i decu. A ako joj dragog ubiju iz zasede, ona će im se osvetiti sa družinom. Braća su sve ispričala ocu koji nije hteo da kvari ćerkinu sreću.

Miroslav priča o Malečkom
Malečko je nadmudrio Turke i dali su mu sve robove.

 Malečko je porodicu prehranjivao tako što je svakog dana lovio divlje životinje čija je krzna prodavao trgovcima. Dok je jednog dana bio u šumi, naišao je na Turke koji su vodili roblje. Ponudio im je 12 tovara koža za njih. Turčin je rekao da za te kože može da dobije samo polovinu robova. Pronicljivi seljanin razdvojio je majku od deteta, sestru od brata, muža od žene.. Malečko krenu sa oslobođenim robovima put Bukovika, a Turci ni da maknu sa preostalima. Uzalud su ih šibali kamdžijama i udarali pesnicama.

- Shvativši da ih je nasamario, dadoše Malečkom sve robove i on ih odvede u Bukovik - prepričava predanje Miroslav Radenković Mirče.

Pošto su jake zime otežavale život, Malečko je celo selo preselio oko izvora crne reke. Tako je nastao.

Pročitajte još: Otkriveno gde se nalazi 28 TONA ZLATA! Nemci su ga sakrili, poznato u kojoj se PALATI krije

Meštani veruju da je litica nad izvorom Crnog Timoka ukleta. Na ovom mestu nesreće se dešavaju još od 1883. godine, kada su radikali podigli Timočku bunu. Tu su streljani svi stranački prvaci osim predsednika stranke Nikole Pašića. Žitelji pričaju da se niz liticu slivala krv nedužnih i da je ta krv dozvala prokletstvo.

Krivi Vir Foto: Z. G.
Litica je ukleta, jer su tu streljani svi  stranački prvaci osim Nikole Pašića.

- Poznato je da je Timočka buna, zapravo, bila oružana pobuna zbog reorganizacije vojske, jer je kralj Milan Obrenović odlučio je da uvede modernu vojsku umesto narodne, a seljani nisu hteli da predaju oružje - kaže Cankić.

Prva ljubavna tragedija na litici dogodila 1905. godine. Pesnik Vojislav Ilić Mlađi službovao je negde u Pomoravlju, a njegova supruga Darinka bila je učiteljica u Krivom Viru. Vojislav je bio veoma ljubomoran. NJegove sumnje u ženino neverstvo potvrdio je kočijaš dok ga je vozio ka njenoj kući. Ne znajući da joj je on suprug, ispričao mu je da učiteljica ima ljubavnu vezu.

Vojislav Ilić Mlađi je bio veoma ljubomoran i ubio je suprugu zbog navodnog neverstva.

- Pesnik je pucao u nju na steni koja je posle nazvana Kamen ljubavi, a ploča s njegovim stihom je greškom postavljena pored pećine Pećure, jer se Kamen ljubavi ili ukleta litica nalazi ispred nj - ističe Cankić.

Prema predanju, kada je Darinka pala niz liticu, Vojislav je sebi nožem prerezao vene. Sigurne smrti spasili su ga čobani. Osuđen je na šest meseci zatvora i novčanu kaznu.

Ikone kraj izvora
Prema drugoj verziji pesnikova žena je izvršila samoubistvo sa ljubavnikom

Radenković, međutim, kaže da je od malena slušao drugačije predanje. Darinka se zagledala u mašinskog inženjera, čiji je otac bio vodeničar. Zavoleli su se i tajno se sastajali. Za nesreću, on je bio oženjen a ona udata za Vojislava Ilića Mlađega.

- NJihova ljubav je bila toliko jaka da su hteli da su venčaju, ali njegovi roditelji nisu dozvolili da je oženi i jedne večeri je uzeo pištolj i rekao je da će njime da ubije nju a posle i sebe - priča Radenković.

Zajedno su se popeli na Kamen ljubavi i on je pucao u nju a potom i u sebe. Kada je njegov otac ujutru došao pred vodenicu, video je mrtvog sina i rekao je ženi: "Ova naša budala se ubila". Mrtvo telo učiteljice našli na vrhu litice, sadašnjeg Kamena ljubavi.

Pročitajte još: Sunce zalazi iza DESNOG RAMENA Sfinge: Uzburkan naučni svet, svi govore o JEDNOM

Predsednik mesne zajednice nam je otkrio i tajnu da se u izvoru Buk pored manastira Lozica koji se nalazi s druge strane Krivog Vira, uoči praznika, u gluvo doba noći kupaju žene koje "gledaju".

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.