Oglas
· · Komentari: 0
ISTORIJA

Povorka je išla od Beograda do Oplenca, a knez Aleksandar je plakao: Ujutru je na MRTVOJ ĆERKI video pokrov zbog kog je izgradio ČESMU

U porti crkve Svetih apostola Petra i Pavla pod Kosmajem postoji Kleopatrina česma, sazidana po nalogu kneza Aleksandra Karađorđevića i kneginje Perside. Tu su Nemanikuće u kojima je Despot Stefan pao sa konja.

4-Kleopatrina-esma-Nemenikue.JPG
Foto: Arhiva Novosti
Oglas

U blizini graničnog prelaza Strezimirovci i Vlasinskog jezera, pored Suhog Dola i Klisure, uz usko korito reke Jerme, nalazi se selo Palja i u njemu jedno od najzagonetnijih svetih mesta u Srbiji, Manastir Vavedenja Presvete Bogorodice, po mestu poznat kao Manastir Palja koji je "propevao" posle sto godina.

Pročitaje još: Na Staroj planini raste biljka koju MORA da ima svaka kuća

Mnogi smatraju da je na ovom mestu zasnovan jedan od najstarijih manastira u Evropi, pominje se drugi vek i bogomolja podignuta na temeljima starijeg kultnog mesta sa katakombama, ali najčešće vreme nastanka vezuje se za cara Diogena. Caru je ovde bila usputna stanica do Svetog Prohora Pčinjskog, od vremena kada se ispunilo proročanstvo Svetitelja da će jednoga dana postati car Roman Diogen.

Manastir Palja Foto: D.Bosnić
Diogenu je u manastiru prorečeno da će postati car.

Nastanak ili nova gradnja na starim temeljima vezuje se i za Nemanjiće, pa se govori da je Sveti Sava ovde boravio i ostavio lekoviti izvor Savina voda, ali i Izvor Svete Petke ili Izvor Presvete Bogorodice. Značaj ovog svetog mesta još je veći ako se svemu ovome doda da su se ovde sreli nekoliko puta dva svetitelja, Sveti Jovan Rilski i Sveti Prohor Pčinjski.

Boškov grob?
Na Vidovdan 1911. godine je uz crkvene obrede i prisustvo vlasti, podignuta kamena ploča i otkopan tajanstveni grob. Na dva metra dubine, pronađeni su kosti, metalni delovi odeće, šlem, oklop i delovi oružja, koji su mogli pripadati samo vojniku iz kosovskih vremena koji je imao visoki čin i funkciju.

Grob Boška Jugovića

Put koji danas vodi od Ivanjice prema Sjenici prokrčen je u pripremama za Prvi srpsko-turski rat, poznat u narodu pod imenom Javorski.Ovde su i sela spomenici. Jedno od njih je Kosovica, sa crkvom iz 16. veka, podignutoj na temeljima starije, sazidane odmah posle Kosovskog boja, na mestu gde su se vidale rane preživelim junacima.

Na Caričinoj livadi je carica Milica dočekala ranjenog brata

Na Palibrčkom groblju nalazi se jedna od nekoliko crkvi u Srbiji koja nosi ime Lazarica, jer je posvećena knezu Lazaru i kosovskim junacima. Ovde, na brdu Caričina livada, tokom i posle boja na Kosovu boravila je carica Milica i tu dočekala jedinog preživelog brata, kosovskog barjaktara Boška Jugovića. Umro je od teških rana i sahranjen na mestu gde je crkva.

Zapisa na crkvi Lazarici Foto: Arhiva Novosti

Na temeljima stare crkve, ktitor Blagoje Luković, podigao je 1929. godine novu Lazaricu. Devet hrastova čuvaju sećanje na Boška i braću: Miljka, Vojina, Marka, LJubodraga, Stojana, Radmila, Veselina i Vlaskoja-Damjana.

Kleopatrin izvor

Mnoga mesta i predeli pod planinom Kosmaj svedoče o vremenu despota Stefana Lazarevića. U Pavlovcu je imao letnju rezidenciju. Predanje kaže da je voleo da lovi noću, pa je konj upao u neku rupu, despot pao sa konja, povredio se i nije imao ko da mu pomogne. Druga priča o imenu Nemanikuće govori o vremenu kada su svi stanovnici, bežeći od turskog zuluma, pobegli u Srem. Kada su se vratili, nijedna zgrada se nije videla od korova, pa su od tuge rekli: „Pa, ovde više nema ni kuće!“

Ovde je bila stara crkva od drveta, posvećena Vavedenju Presvete Bogorodice, a na temeljima podignuta je nova posvećena Svetim apostolima Petru i Pavlu, 1868. godine. Pored crkve u porti je Kleopatrina česma, čija voda se od davnina koristi za lečenje bubrega. Podignuta je po naređenju i o trošku kneza Aleksandra Karađorđevića.

Crkva u Nemenikuće Foto: Arhiva Novosti
Kleopatra je umrla mlada , a knez i kneginja su bili očajni.

Kleopatra je bila kćerka kneginje Perside i kneza Aleksandra koja je umrla mlada (1855. godine). Tužna povorka na putu od Beograda do Oplenca, gde je sahranjena, zaustavila se i prenoćila u Nemenikućama, a telo pokojnice čuvano je u Staroj crkvi. Knez i kneginja su bili ganuti kada su ujutru nad kćerkom videli novi pokrov, koji su preko noći izvezle devojke iz sela. Odmah su odlučili da u znak znak pažnje podignu česmu.

U časnoj trpezi manastira oslikan je lik jelena.

Prvu crkvu na ovom mestu sazidao je kralj Dragutin, pored dvorca koji je od svog rođaka dobila na poklon kraljica Katelina. U isto vreme podignuti su i konaci za kaluđere i osoblje, pa je monaški život otpočeo. Ovde je kraljevski par dolazio na odmor. Ne zna se kada je manastir srušen, a po zamku-kaštelu, pored koga je bio sazidan, narod ga nazva Kastaljan ili Kasteljan.

Pročitajte još: „Jovane, zar ne želiš da se srpska trobojka prva zavijori na Marsu?“ Tesla je pre 128 godina tajno došao u Srbiju sa ZADATKOM

Obnovio ga je despot Stefan Lazarević, u vreme kada je zidao i druge svoje zadužbine u ovom kraju. Pri otkopavanjima otkriveni su temelji crkve, trpezarije i konaka. Na časnoj trpezi urezan je lik jelena, a pronađeni su i ostaci fresaka, što govori da se radi o hramu koji je bio oslikan i veoma aktivan.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas